popular doesn’t equal worthy


din ciclul oameni de respectat

mai jos o parere faina a lui adrian stanciu

Eurodeputatul PDL Cristian Preda pare să fie într-un fel de război cu linia oficială a propriului său partid. Nu știu ce efect va avea asta asupra carierei sale politice, dar nu pot să nu recunosc că unele dintre pozițiile sale mi se par interesante. Recent, de pildă, a lansat o teză cu care eu unul sunt de acord. Poporul suveran se poate înșela. Faptul că 83% (parcă) din populație votează pentru o idee, cum ar fi, de pidă, parlamentul unicameral, nu face ideea bună. În replică, Valeriu Stoica îl atenționează că așa funcționează democrația, poporul e suveran. Oare? O mulțime de țări din Europa au făcut podul pe spate ca să evite să ceară într-un referendum opinia poporului lor despre tratatul de la Lisabona. De ce oare? Poporul o fi suveran, dar e de regulă prost informat, ușor de manipulat și cu o înțelegere limitată a complexității problemelor unei societăți moderne. Forma asta de democrație participativă pare seducătoare, în primă instanță, dar cei care au aplicat-o i-au aflat repede limitele. Elveția a votat prin referendum interzicerea minaretelor iar California, tot prin referendum, a respins mărirea taxelor, deși statul e practic în faliment. Poporul se poate înșela. Și anume grav. Grav de tot.

Rostul de a avea guverne alese pentru 4 ani este tocmai pentru a putea pune în capul trebii oameni cât de cât competenți care să aibă timp să facă ceva, înainte de a fi trași la răspundere de popor. Sigur că ne putem înșela. Putem avea guverne incompetente. Dar e important ca ele să fie lăsate să-și facă treaba ca să le putem apoi judeca. Altminteri, dacă-l întrebi la tot pasul câte ceva, poporul se va duce pe el însuși la pierzanie.

Colac peste pupăză, politicieni lipsiți de scrupule și de jenă vor fi mereu dispuși să sacrifice viața tuturor manipulând prostia maselor. Am citit că PSD vrea să consulte poporul prin referendum despre valoarea punctului de pensie. Asta e de-a dreptul aiuritor de absurd. Hai să-i întrebăm și dacă vor să fie salariul minim 2,000 de euro și ziua de lucru de 4h. Ca să știm o treabă. Și dacă asta ne iese, hai să votăm și să trăim 200 de ani, să fim sănătoși și să câștigăm la Loto. Că, vorba aia, poporul e suveran. Box populi!

de aici http://www.adrianstanciu.ro/2010/03/14/box-populi/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.