Roland Hermann – unul dintre TED people Bucuresti

Oameni ce ma inspira.

Stomatologul a învaţăt sute de copii africani să se spele pentru prima oară pe dinţi

Stomatologul a învaţăt sute de copii africani să se spele pentru prima oară pe dinţi

Roland Hermann (32 de ani), un dentist din Mediaş, a învăţat să piloteze ca să acorde asistenţă medicală gratuită în zone greu accesibile din Ciad, Rwanda sau Guyana . Postul de televiziune Discovery Channel l-a prezentat pe Roland Hermann în cadrul unui scurtmetraj, sub conceptul „Descoperă eroul din tine!“.

La cei 32 de ani, Roland Tibi Hermann se mândreşte cu şase aventuri miraculoase despre care spune că i-au schimbat viaţa. De mic copil era preocupat de cei din jur, aşa că decizia de a alege să fie medic a venit oarecum de la sine. A ales stomatologia, dar munca într-un cabinet nu a simţit că e mănuşa care să se muleze perfect stilului său personal. A descoperit prin 2005 că poate face mai mult pentru semenii săi şi s-a decis să participe la misiuni umanitare. Aşa avea să plece, pentru prima dată, în 2005, în Guyana Britanică.

Ce i-a fost dat să vadă acolo urma să-i schimbe cu totul rostul în viaţă. „Eu am ţinut legătura cu mai mulţi misionari şi aşa am avut şansa să aflu de David Gates. Un om care şi-a luat familia şi a decis să trăiască în junglă. Cu timpul a reuşit să dezvolte un program de aviaţie medicală şi am fost extrem de entuziast. Prin el am ajuns să cunosc mai mulţi piloţi. Echipă am făcut cu încă un prieten, asistent la SMURD, ce se pregătea să plece în Venezuela şi încă un amic întors de pe Amazon, care a făcut şi el medicină dentară şi după primul an de facultate a venit cu mine. Eram trei crai şi am plecat 40 de zile”, povesteşte medieşeanul despre cum a început totul. A ales mereu ţinuturi îndepărtate, acolo unde nu lucrurile materiale te fac fericit, ci modul simplu în care îţi trăieşti viaţa.

„Se întâmplă lucruri ce pot fi văzute doar cu inima, cele de aici sunt izbitoare pentru ochi”, spune misionarul. Pentru că este îndrăgostit de zbor, a învăţat destul de repede să piloteze, astfel că acum este mult mai eficient. Pilotează avionul care îl duce în zonele greu accesibile.


În timpul liber, într-o expediţie din Brazilia, anul trecut

E pasionat şi de parapantă şi sărituri cu paraşuta.

Uneori, spune el, e mai simplu să zbori decât să mergi zile întregi, printre anaconde, scorpioni sau jaguari. Şi cu toate acestea, stomatologul bate la pas, poteci de drum ce fac legătura între sate, doar pentru a intra în contact cu oameni la care medicina nu a ajuns, pentru a-i consulta şi trata. „Am vrut să demonstrez că orice locaţie poate fi atinsă de un cadru medical din România”, spune stomatologul.

Nu pleacă niciodată de acasă fără cleşti, anestezice pentru extracţii dentare şi, bineînţeles, camera video pentru a surpinde cele mai inedite momente din expediţiile sale. „Am dat peste anaconda la un moment dat. Dar nu mi-a fost teamă. Primul instinct a fost să ne scoatem aparatele foto, dar nu am reuşit să fotografiem”, spune, râzând, stomatologul.

Băştinaşii, prietenoşi

Primul contact cu amerindienii a fost unul destul de straniu, mărturiseşte Roland Hermann. „A fost greu pentru că nu ştiam exact cum reacţionează. Eu îi credeam sălbatici, dar s-a dovedit a nu fi chiar aşa. Erau foarte prietenoşi. Nu le ştiam obiceiurile, dar erau foarte bucuroşi când vedeau un medic în preajmă”, spune Hermann. Stomatologul român a rămas extrem de uimit de cât de umili, prietenoşi, pudici şi simpli sunt oamenii ţinuturilor din Nepal. „Fiecare continent are magia şi specificul său. Au fost multe care m-au impresionat. În Nepal am fost la o mănăstire budistă. Localnicii au spus să ne ocupăm mai întâi de călugări fiindcă sunt oameni umili şi ei au prioritate.

Viaţa în junglă îi dă un entuziasm fantastic. Asta deşi, recunoaşte chiar el, nu e plăcut tot timpul să te plimbi printre şerpi şi scorpioni. „Când mă întorc am senzaţia aceea de bătălie câştigată. Războiul însă continuă. Şi referitor la scorpioni, noi ne-am făcut un obicei: niciodată nu ne luăm bocancii fără să-i verificăm mai întâi dacă sunt scorpioni în ei”, spune Roland Hermann. Spune că traiul oamenilor de acolo îl face fericit. „Mă gândesc la adevăratele valori. Acolo vezi omul aşa cum este el. Nu cu aparenţe, ţoale sau şmecherii, aceste nonvalori despre care unii spun că sunt valori. Acolo, omul este aşa cum este el. Copiii sunt fericiţi că se joacă în apă de dimineaţa până seara”, spune misionarul. Modest din fire, stomatologul susţine că nu e nici pe departe un erou făcând aceste lucruri.

Un băştinaş din Guyana Britanică primeşte îngrijiri medicale de la unul din colegii lui Roland

„Nu cred că pot fi numit erou. Sunt parte a echipei care şi-a riscat viaţa, care a investit totul pentru astfel de misiuni”, aşa îşi începe „apărarea” misionarul de 32 de ani. În fiecare dintre misiunile echipei de medici, aproximativ 50 de oameni primesc asistenţă medicală gratuită.

Roland Hermann spune că trăieşte cu speranţa că dragostea sa de aventură să-i cuprindă şi pe alţii. „Din toată chestiunea aceasta, ceea ce îmi doresc este să virusez şi pe alţii. Sunt convins că majoritatea celor care fac medicina ar vrea să facă acest lucru, mai mult decât să facă bani”, spune Roland Hermann.

„Nu aş putea să mă opresc”

Pentru că ţelul său este răspândirea „virusului” umanitar şi spiritului de aventură, stomatologul medieşean are un ideal pe care e pe cale să îl şi realizeze. „Alături de echipa medicală cu care merg în expediţiile acestea ne-am gândit să punem la punct nişte kit-uri medicale de medicină dentară şi generală care să poată fi folosite la potenţial maxim în astfel de expediţii. Sunt practic două genţi, una pentru medicina dentară, alta pentru generală, cu care toţi cei care merg în asemenea expediţii să aibă la îndemână tot ce au nevoie. Vrem să fie ca o franciză umanitară medicală. Acestea vrem să conţină minime aparate de imagistică, instrumente de mică sau medie chirurgie, un cort gonflabil care în patru ore să poată fi gata umflat şi să arate ca o mică sală de operaţie şi echipamente de telemedicină”, spune Roland Hermann.

Roland împarte pastă de dinţi unui trib din Rwanda

Speră că materialul difuzat de Discovery îi va determina pe mai mulţi să participe la astfel de acţiuni umanitare. „Mie mi s-a schimbat viaţa în urma acestor expediţii mai mult decât îmi puteam imagina şi nu cred că aş putea să mă opresc. Toţi voluntarii care au mers
acolo o dată au vrut să revină. Nu cred că mi s-ar potrivi o viaţă în care să stau să muncesc pentru a-mi plăti facturile şi ratele. Iar dacă vreodată îmi voi întemeia o familie, o voi face tot în ideea că mă va ajuta în ţintele pe care mi le-am stabilit”, spune Roland.

Asociaţie de voluntariat medical

Roland Hermann plănuieşte să înfiiţeze la anul o asociaţie de voluntariat medical, în care să coopteze şi alţi medici care doresc să îşi acorde benevol serviciile celor săraci şi neajutoraţi din lumea a treia.

Misionarul se pregăteşte pentru o expediţie în Nepal

Banii pe care îi strângea într-un an urmează a fi biletul spre o altă destinaţie în care îşi va petrece 40 de zile. În 2005 şi 2006, a fost în Guyana Britanică unde a oferit asistenţă medicală triburilor Patamuna şi Akawayo. Un an mai târziu, în 2007, a urmat Ciad, unde a fost voluntar în Kelo, la Spitalul rural Bere, în Gore, în tabere de refugiaţi, în colaborare cu UNHCR. Au urmat Ruanda în 2008 şi Nepal, iar în 2009 Amazon, Brazilia.

De curând s-a întors din Bolivia şi pentru anul următor şi-a propus să mai ajungă o dată în Nepal şi în Republica Centrafricană. Susţine că fiecare loc e unic şi de fiecare dată cercetează extrem de mult şi se interesează despre realitatea din teren. Asta după ce îşi stabileşte planul de cheltuieli: în medie 1.000 de euro biletul de avion, 100 de euro vizele şi imunizările de care are nevoie şi cam 500 de euro să aibă de cheltuială. „Poate nici atât. Nu prea ai pe ce să cheltuieşti sau unde să cheltuieşti bani acolo”, spune râzând misionarul.

Roland nu a fost însă un simplu stomatolog pentru oamenii pe care i-a întâlnit în aventurile sale de până acum. Le-a ascultat problemele, le-a devenit prieten şi i-a învăţat lucrurile elementare de care aveau atâta nevoie. „Obişnuim să le ducem cadouri oamenilor de acolo. Nu le ducem însă dulciuri sau altfel de lucruri, ci preferăm să-i ajutăm cu periuţe şi pastă de dinţi. Am descoperit astfel că unii dintre ei chiar nu ştiau să se spele pe dinţi până atunci, însă puterea, deschiderea şi dorinţa lor de a învăţa m-au impresionat extraordinar de tare.

Sunt oameni simpli, umili, prietenoşi şi extrem de sinceri”, explică Roland. Spune că a avut parte de situaţii atât de diferite în misiunile de până acum încât s-a văzut în situaţia de a experimenta câte puţin din toate ramurile medicinei. „Îmi amintesc de o fetiţă care avea febră foarte mare din cauză că fusese expusă la temperaturi foarte scăzute. Am ascultat-o cu stetoscopul şi i-am pus un diagnostic. Îmi amintesc şi de o femeie foarte deshidratată, care a fost hrănită cu perfuzii, pentru că nu putea să înghită nimic şi a fost evacutată ulterior cu elicopterul”, a completat medicul.

Sursa http://www.adevarul.ro/societate/viata/Stomatologul_care_piloteaza_spre_lumea_a_treia_0_362964116.html

4 thoughts on “Roland Hermann – unul dintre TED people Bucuresti

  1. Buna ziua. As dori intru in contact cu aceasta asociatie pentru viitoare misiuni umanitare. Ma puteti ajuta, va rog, cu datele de contact!? Multumesc.

  2. Pe google nu apare nici o adresa a dansului si nici a asociatiei sale. L-am gasit pe facebook. Sper sa imi raspunda. Multumesc pentru indrumare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.