TED: 45 de minute despre alte dimensiuni, pe intelesul tuturor, de vazut in liniste

Va rog sa cititi postul candva in weekend, sau seara cand nu sunteti presati de altceva.

Incep postul cu sfarsitul.
In aceasta fotografie reala facuta de sonda Voyager, acel punctulet indicat de sageata e Pamantul, vazut de la o distanta de 4 miliarde de mile.

Nu cititi ce scrie pe poza, un text al unui astronom, pentru ca sub ea va pun citatul complet, tradus in romana.

“…Carl Sagan, care este unul din eroii mei, a avut ideea minunată să întoarcă Voyager şi să facă o fotografie a fiecărei planete pe care tocmai a vizitat-o. Şi aşa a luat această fotografie a Pământului. Acum este dificil de văzut Pământul acolo, fotografia se numeşte “Punctul albastru pal” dar Pământul este suspendat în această fasie de lumină. Aici este Pămîntul de la o distanta de 4 miliarde de mile depărtare.

Şi aş vrea să vă citesc ce a scris Sagan despre ea, doar ca să termin, pentru că nu pot să spun cuvinte la fel de frumoase ca acestea care descriu ce a văzut în fotografia pe care a făcut-o. A spus,”Gândeşte-te din nou la punctul acela. E acolo. E acasă. Suntem noi. Pe el, toţi cei pe care îi iubeşti, toţi cei pe care îi cunoşti, despre care ai auzit vreodată, orice fiinţă umană care e existat vreodată; locul în care si-au trăit viaţa. Toată bucuria şi suferinţa mii de religii pline de încredere, ideologii şi doctrine economice, fiecare vânător şi culegător, fiecare erou şi laş în parte, fiecare creator şi distrugător de civilizaţii, fiecare rege şi ţăran, fiecare tânar cuplu de îndrăgostiţi, fiecare mamă şi tată, copil, inventator şi explorator, fiecare profesor de morală, fiecare politician corupt, fiecare superstar, fiecare conducător suprem, fiecare sfânt şi fiecare păcătos din istoria speciei noastre, a trăit aici, pe un fir de praf, suspendaţi pe o rază de soare. S-a spus că astronomia este o experienţă care te face umil şi creează caractere. Probabil că nu există o demonstraţie mai bună a nebuniei vanităţii umane decât această imagine îndepărtată a lumii noastre minuscule. Pentru mine, subliniază responsabilitatea noastră de a interacţiona mai blând unii cu alţii şi de a conserva şi îndrăgi micul punct albastru pal, singura casă pe care am ştiut-o vreodată”. ” ——- textul e din finalul ultimului clip.

Acum, va las cu 4 clipuri , care vazute in ordinea pusa, lamuresc putin, ideea “ce inseamna mai multe dimensiuni”.
Toate au subtitrare in romana.

1: ~15min Brian Greene despre teoria corzilor link Multumesc Nicu S. de clip.
2: ~15min Brian Cox despre acceleratorul de particule al CERN,  LHC(Large Hadron Collider) link
3: ~3min Brian Cox: Ce s-a intamplat gresit cu LHC link
4: ~15min Brian Cox: De ce avem nevoie de exploratori link

Spor la cucerit lumi!

One thought on “TED: 45 de minute despre alte dimensiuni, pe intelesul tuturor, de vazut in liniste

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.