Ce e un blog? De ce primiti aceste mailuri? Cum le opriti? Ce e RSS-ul?

Blog e prescurtarea de la “web log”, adica jurnal online.
(Cipri S.te rog daca vrei sa-mi completezi post-ul fa-o si-l modificam)Multumesc Cipri S. pt. completari.

Adica blog-ul e un site, o culegere de articole si texte despre un domeniu ales de autor aranjate in ordinea inversa introducerii lor in baza de date (cele mai noi apar cel mai sus pe prima pagina).

Un blog este definit de tema sa si de autor. In comparatie cu site-urile obisnuite de internet, blog-ul a pus foarte mult accent pe experientele personale ale persoanei care scrie in el (un avocat care scrie un blog va scrie despre spete intalnite de el, de obicei, cu ceea ce crede el, intr-un limbaj, de obicei, mai usor decat cel juridic).

Un blog poate fi definit mult mai larg si, mai mult, exista multe tipuri de bloguri aparute: blog personal, blog de afaceri, fotoblog samd.
Mai multe despre blog, in limba engleza la acest link si mai putine, in limba romana, la acest link.

Ce e cu mailurile ce le primesc cei abonati?
Eu pun articole pe site. La diferite ore. Dimineata, site-ul, automat, trimite un mail spre abonati, cu  un rezumat al articolelor scrise in ziua precedenta. Cei care s-au saturat sa primeasca mailuri, se pot dezabona instantaneu. Ca sa te dezabonezi, da un click la sfarsitul mail-ului pe “unsubscribe now”.

Cauta link-ul asta in mail, ca sa te dezabonezi

Cei care vor citi acest articol luni in mail, trebuie sa stie ca el a fost publicat de sambata, si v-a ajuns in mail duminica dimineata. Deci duminica nu o sa scriu nimic pe site. Daca as scrie si duminica, luni v-ati trezi cu 2 mailuri in inbox.

Ce e RSS-ul, a doua varianta de abonare la blog?

RSS-ul e o combinatie intre e-mail si navigare.
(cautati pe net daca vreti sa aflati de la ce vine prescurtarea)
Adica tu ai un client de RSS, te abonezi, si site-ul te anunta aproape instantaneu, cand pe site au aparut noutati. E ca si cum ti-ai citi mailul pe yahoo. Doar ca in loc de mail-uri, ai articole de pe site. Foarte multe site-uri pot fi urmarite in acest mod. Toate care afiseaza aceasta iconita portocalie.
E foarte practic sa urmaresti unele site-uri asa, pentru ca ai toate informatiile grupate la un loc. Eu urmaresc astfel peste 100 de site-uri zilnic. Cand zic urmaresc, inseamna ca le citesc fotografic, si aprofundez doar ce ma intereseaza. Clientul de RSS ce-l folosesc eu, il poti folosi si tu, daca iti faci un cont gratis pe Gmail.
Se numeste Google Reader, si il gasesti la acest link.
Astfel, poti urmari site-ul, si esti la curent cu noutatile, fara sa te tot intorci sa-l vizitezi.

Mai multe despre RSS, in limba engleza la acest link si mai putine, in limba romana, la acest link

Multumesc Bobby Voicu.

Un blog poate fi definit mult mai larg si, mai mult, exista multe tipuri de bloguri aparute: blog personal, blog de afaceri, fotoblog samd.
Mai multe despre blog, in limba enlgeza la acest link si mai putine, in limba romana, la acest link.

3 thoughts on “Ce e un blog? De ce primiti aceste mailuri? Cum le opriti? Ce e RSS-ul?

  1. Cata, ca sa fie info mai completa, ar trebui sa adaugi ca RSS-ul poate fi citit si dintr-un client de email gen Mozilla Thuderbird etc. pentru cei care folosesc, avand astfel solutia integrata.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.