Alt fel de maraton

O casă cu doar cîteva ochiuri intacte. Restul geamurilor sînt sparte, iar gardul n-are poartă. Povesteşte Ionuţ Balaban, ziarist de la Adevărul de Seară din Vaslui. În casă, din pat chicoteşte Paul Ciobanu. “E cel mai bun elev al nostru, nebun după română şi franceză”, îl descrie profesoara sa.

La 14 ani, Paul a scurtcircuitat ieri, pentru cîteva minute, site-urile de ştiri. Alături de încă 40 de copii din satul vasluian Băleşti, Paul a plecat pe jos spre şcoala din Deleşti. Au făcut aproape 4 kilometri pe un drum judeţean încrustat în zăpadă. Miercuri noapte, în Vaslui fuseseră minus 23 de grade, mai frig decît la Tampere, în Finlanda.

Dimineaţa, la 7, erau minus 15 grade. Motorul maşinii firmei plătite de inspectoratul judeţean a îngheţat, iar elevii au pornit spre şcoală în grup. Paul avea încălţări vai de ele, familia lui e săracă. Cînd a ajuns în clasă, n-a zis nimic nimănui, şi-a deschis caietul şi s-a apucat să scrie, dar profesoara l-a văzut ameţit, cuprins de un roşu încins. Degerase.

L-au dus la spital, cu degetele de la mîini şi de la picioare aproape imobile. Medicii l-au tratat, medicamente, unguente şi repaus, spre seară puştiul a cerut să meargă acasă, iar acum stă în pat, zîmbind către ziarist şi şoptindu-i că nu va sta liniştit cîteva zile, cum i-au recomandat doctorii, “pentru că-i place şcoala”.

Multumesc Catalin Tolontan

2 thoughts on “Alt fel de maraton

  1. Nu s-a intrebat nimeni de ce nu s-a oferit niciun consatean sa ii duca cu masina sau cu o carutza? Am citit din comentariile de pe blogul lui CT si mai toti dau vina pe politicieni. Mie mi se pare ca e in primul rind vina parintilor si in general a comunitatii in care copiii astia traiesc. Masina poate o fi scumpa, dar o carutza care sa duca copii la scoala intotdeauna se poate gasi. Si am motive sa cred ca fenomenul asta se intimpla in zeci de locuri din tara. Gresesc?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.