Semi maratonul, e cursa de 21km, adica jumatatea maratonului.
Inainte sa-ti dau motivele pentru care sa alergi, iti spun ca oricine poate sa-l termine.
Oricat de gras, nepregatit, sau mai stiu eu ce, te consideri.
Ca si exemplificare, cei de la HotNews.ro, au facut un experiment descris la acest link, cu 6 romani sedentari, ce si-au propus (si au reusit) sa alerge Maratonul Bucuresti 2010. La acest link gasiti articolele cu toata povestea lor.
Mai jos e clipul cu prezentarea experimentului.
Cauta-ti motivele tale pentru a te inscrie la o cursa, printre cele 20 insirate mai jos:
1. Pentru a invata sa spui ca orice se poate
Toti cunoastem scuzele pentru a NU alerga – iti face rau la genunchi, n-am fost facut pentru alergare, etc. Pentru a fi sinceri, multe dintre aceste scuze sunt doar caramizi intr-un zid de limite ce ni-l construim singuri in jurul nostru. Daca ne ascultam gandurile, putem vedea ca petrecem mai mult timp spunandu-ne NU POT, in loc de POT. Dar gandeste-te – crezi ca toate milioanele de oameni ce alearga maratoane au inceput primii pasi gandindu-se la aceasta distanta? Bineinteles ca nu. Multi erau ca si tine, spunandu-si “Nu se poate. Eu nu sunt in stare sa alerg atat.” Apoi poate au facut o cursa putin mai lunga intr-o zi, fata de cat alergau in mod normal, si dintr-o data maratonul a aparut la orizont, la putin antrenament distanta.Terminarea unui maraton te face sa te uiti la viata ta, si sa te intrebi: cam la cate alte chestii ma mai auto-limitez?
2. Sa afli din ce esti facut cu adevarat
Starea noastra de spirit e cea care face diferenta, daca un maraton va fi o experienta minunata, sau una pe care n-ai mai vrea sa o repeti. Zi de zi ne permitem sa toleram mintea plangandu-se si complacandu-se. Insa intr-un maraton, cand incepe sa-ti fie greu, trebuie sa-i inchizi gura acelei voci ce se plange non stop si sa continui inainte! De fapt, ce faci atunci. Cauti in adancul tau acea forta ce probabil nici nu stiai ca exista, ca sa te duca inainte. Si odata ce-o descoperi, acea forta nu se termina odata cu maratonul. Ai sa poti sa apelezi la ea de fiecare data cand ai in viata situatii provocatoare. Alergarea unui maraton te face un om mai bun, ceea ce probabil e motivul cel mai convingator.
3. Pentru a slabi sau pentru a-ti controla greutatea. Cu toate caloriile ce le consumi antrenandu-te, esti condamnat sa slabesti. Daca ai deja greutatea potrivita, atunci alergarea te va mentine aici.
4. Ai un obiectiv, ce abia astepti sa se intample. Cand te inscrii la o cursa, si o ai notata in calendar, ai ceva emotionant ce sa astepti. Pe masura ce cursa se apropie, emotia si asteptarea cresc. Probabil vei fi si putin ingrijorat, dar face parte din emotie.
5. Adaugi ordine in viata ta, daca nu ai deja un program ordonat. Incepand un program de antrenament iti da vietii o structura si o organizare. Pentru multi oameni, acest program poate ajuta la eliminarea depresiei si la un mai mare simt al implinirii.
6. Ai cu ce sa te lauzi la prieteni. Foarte putini oameni au terminat vreodata un maraton,. In America sub 1%. In Romania 0.0x %. Ai sansa sa faci parte din acel grup de elita. In plus, ai medalia si tricoul. Vei avea un suvenir dupa cursa, cu care sa-ti demonstrezi realizarea.
7. Iti eliberezi emotile. Esti nervos? Suparat? Stresat? Fa o tura de 7-8km km si-ti garatez ca altfel o sa vezi problemele. Te vei simti bine ca ai terminat tura, incat temporar chiar o sa uiti de ce erai suparat sau stresat.
8. E un subiect bun de conversatie. Cand cineva te intreaba cum ti-ai petrecut weekend-ul, poti spune, am facut o tura de 20 de km sa ma antrenez. E foarte probabil ca acea persoana sa te venereze si veti avea si alte lucruri de vorbit, in afara de “am pierdut vremea pe la TV”
9. Beneficiezi de drogul alergatorului. Dupa 8-9km (sau mai mult, depinde de persoana) endorfina incepe sa fie eliberata in organism ceea ce o sa-ti dea o senzatie placuta. Cand simti acest “drog”, problemele tale zilnice scad in intensitate. Aproape te simti stapanul lumii.
10. Vei avea niste picioare de invidiat. Pana si o nasa ti le va lauda :). Cand te antrenezi pentru un maraton si apari pe o plaja, oricine de acolo iti va admira picioarele cat sunt de in forma si tonifiate.
11. Vei invata sa-ti iubesti si respecti trupul. Daca ai o parere proasta despre trupul tau, si des ajungi sa te plangi de el, antrenarea pentru o cursa o sa-ti dea un nou respect pentru trupul tau si lucrurile ce le poate face. Cand am inceput sa alerg, abia alergam 3km. Ce parere credeti ca am acum despre trupul meu dupa atatea curse de 42km?
12. Libertate mentala. Alergarea poate fi bucatica ta din zi, doar pentru tine. Momentul in care poti sa reflectezi asupra a ceea ce vrei tu. Cand alergi, nu sunt alte ganduri ce sa-ti distraga atentia. Mintea ta poate face ce vrea ea. Doar ai grija pe unde calci :)! Iti faci mai mult timp pentru tine. Chiar daca te antrenezi cu alti oameni, alergatul e timpul “tau”. Pe parcursul zilei, probabil multi trag de tine, sa-ti ia din timp. Alergatul e un lucru ce poti sa-l faci pentru tine si sa evadezi din stresul zilnic.
13. Vei fi sanatos. Antrenarea pentru un maraton presupune sa te antrenezi de 4-5 ori pe saptamana. Iti vei imbunatati enorm sanatatea inimii si e cert ca-ti prelungesti durata de viata sanatoasa.
14. Demonstrezi ca esti o persoana motivata si dedicata. Iti demonstrezi tie si altora ca poti sa faci in viata orice iti doresti. La un interviu de job, mentioneaza ca ai alergat un maraton sa-ti demonstrezi motivarea si pasiunea.
15. Iti faci cunoastinte noi. Odata ce ai alergat un maraton, simti o conexiune instantanee cu ceilalti alergatori. E o experienta unica, si-ti va placea sa o impartasesti.
16. Castigi MULTA incredere in tine. Alergarea unui marqaton e o realizare incredibila pe multe nivele. Atinge sportul, angajamentul si starea mentala. Odata ce ai terminat un maraton, te vei simti minunat in legatura cu ce ai realizat. Iti va da incredere sa abordezi orice alta provocare din viata ta.
17. Trecand linia de sosire ai un sentiment unic. O combinatie de mandrie, usurare, emotie si uimire. Daca acest sentiment ar putea fi imbuteliat si vandut, m-as face milionar.
18. Semi-maratonul creste foarte repede in popularitate. E o mare realizare! De fapt, in ultimii 10 ani, la fiecare cursa de maraton, au fost adaugate si curse de semi-maraton. De ce? Pentru ca semi-maratonul fiind jumatate din distanta, are nevoie de jumatate din antrenament, dedicare si angajament. E o cursa mult mai accesibila. Alergarea unui semi-maraton e cu siguranta o realzare, si nu vreau sa minimalizez reusita. Insa se poate afirma, ca la alergarea unui maraton, ai parte de dublu de satisfactie, decat la semi-maraton.
19 Experimentezi puterea adrenalinei. Cand depasesti linia kilometrului 41 si iti dai seama ca mai ai doar 1 kilometru ramas, simti o explozie de adrenalina. Se poate pe parcursul cursei sa fi simtit asa zisul zid, sau sa fi avut momente cand ai simtit ca pur si simplu nu mai poti alerga. Dar realizand dintr-o data ca aproape ai terminat, adrenalina te plezneste ca un val si te impinge spre linia de sosire.
20. Poti sa o faci! Putine motivele pentru care sa n-o faci.
Articole inrudite:
- Ce e un maraton? Ce e maratonul pentru oamenii non-sportivi, ca mine si ca tine? Ce vrea el de la noi?
- Cum sa te apuci de alergat?
- 10 motive pentru care sa incepi sa alergi – jogging
- Cum sa slabesti sanatos 35kg/an si sa ajungi sa ai o viata noua, sanatoasa?
Ce-am aplicat eu. - De ce la majoritatea ne plac dulciurile, grasimile, si o gramada de alte chestii cu multe calorii?
- Ce sa faci cand vrei sa renunti la o placere ce in exces dauneaza:
mancat, fumat, munca etc? - 25% dintre romani sunt obezi; 50% sunt supraponderali
- Cum sa alergi un maraton(~42km)? Sau semi-maraton? Primul meu maraton! Povestea lui! Martie 2008.
Pana la maraton, eu dau la zapada. Nu dureaza cat maratonul, nu transpir la fel, nu am la final besici la picioare (prietenii stiu de ce spun aceasta :D) dar satisfactia e acolo, prezenta si oamenii nu aluneca in fata blocului.