biocoop sibiu

Impotriva curentului: Pionierii vietii sanatoase

Intr-o societate in care totul devine mecanizat, in care legumele si animalele sunt crescute industrial si in care avem din ce in ce mai putin “natural” unii romani indrarnesc sa iasa din tipare. Sunt zece entuziasti, agricultori din nevoie sau prin vocatie, care reusesc sa tina in viata Biocoop, un mic magazin cu produse ecologice din Sibiu. Acum sase ani s-a inregistrat prima initiativa de acest fel din tara noastra. Intre timp, si-au imbogatit constant oferta de bunatati, iar astazi, acest mic grup de germani, romani, sasi si maghiari reuseste sa arate ca agricultura ecologica poate avea un viitor si in Romania.

de Ruxandra Stanescu

Este ora pranzului si la magazinul Biocoop din centrul Sibiului deja s-a terminat painea. Aici vin numai clienti fideli care, in ciuda crizei si a preturilor nu tocmai mici la produse, prefera intotdeauna bio-.

“Produsele sunt mai scumpe, e drept, dar cel putin am siguranta ca fiicele mele vor manca sanatos, fara chimicale, mai ales acum, ca sunt mici”,  spune Ioana, o tanara mama care trece aproape zilnic la cumparaturi pe la Biocoop. “Va rog sa ma credeti, asta nu este o moda, ci un stil de viata pentru noi”.

La randul sau, Mirona vine des de la Cluj la Sibiu, iar primul drum il face mai mereu la Biocoop. “Branza de vaci de aici, cu fructe si indulcita cu miere, da dependenta, din pacate se termina repede”, spune ea zambind. Nu pleaca insa niciodata fara o geanta plina cu alte bunatati.

Iar acestea nu sunt putine: paine, miere, branzeturi de tot felul, lapte proaspat, legume de sezon, condimente. De sarbatori se fac, la comanda, si prajituri. Multi dintre clientii fideli fac rezervare pentru unele dintre produse.

Magazinul nu a fost deschis pentru a imita vreo moda din vestul Europei. “Eram cinci producatori locali de diverse produse bio si faceam schimb intre noi”, povesteste Judith Härle. Femeia are in jur de 50 de ani, o fata decisa, de om care se vede ca e obisnuit cu munca. “Am observat ca exista cerere pentru produsele noastre. Atunci am decis sa intram pe piata si asa am fost primul magazin care oferea exclusiv produse bio in Romania”.

Au pornit la drum doar cinci producatori, insa, intre timp, numarul lor s-a dublat. In schimb, numarul clientilor este mult mai mare – nu doar sibienii cunosc acest “secret” -, ceea ce face ca in fata magazinului se se formeze de multe ori cozi.

Daca la inceput aveau doar cateva produse, oferta magazinului s-a diversificat: de la otet aromat pana la faina integrala si de la oua de casa pana la miere de floarea soarelui, de la condimente pana la dulceata de trandafiri, toate produsele sunt certificate. Cu mici exceptii, majoritatea produselor sunt ale unor intreprinzatori locali.

“Suntem un grup de germani, romani, sasi si maghiari care am deschis magazinul”, spune Judith Härle, “iar conditia esentiala pentru a intra in aceasta cooperativa a noastra este contractul cu o firma de certificare, de exemplu Ecoinspect din Cluj-Napoca”.

Oferta de fructe si legume depinde de sezon, “dar clientii nostri stiu deja ce pot cumpara de la noi si ne apreciaza produsele”, spune Härle. “Mai ales cei care au copii cu diverse alergii se bucura ca existam – produsele noastre nu au aditivi, astfel ca nu exista nici reactii secundare”.

Daca prajitura cu rubarba (rabarbar) – o delicatesa transilvaneana – se vinde primavara extrem de bine, vara, rucola are mare succes. “Constant, cel mai bine, se vand insa painea, laptele si produsele din lapte”.

Lavinia si Willy Schuster sunt parteneri Biocoop. Oraseni la origine, traiesc din 1998 la tara, impreuna cu cei cinci copii, la propria microferma certificata din Mosna. “Cu agricultura ecologica am intrat in contact prima data in 1994, in Elvetia, la Colegiul Agricol ‘Strickhof’ si la Centrul de formare a Gospodinelor din zona alpina ‘Hondrich’, unde am fost translatori la cursuri intensive si vizitari de ferme pentru practicanti din Romania, pana in 2005″, spune Willy Schuster. “Ca pionieri in agricultura ecologica romaneasca, noi ne vedem rolul de gospodarie familiala model pentru cat mai multe familii ai micilor gospodarii taranesti”.

Microferma lor din Mosna, unde au mai multe vaci, este vizitata in mod regulat de grupuri de oameni din tara si din strainatate. “Producem bio din dragoste pentru Creator si pentru creatia sa”, spun ei.

Chiar daca numarul de clienti pentru produsele bio a crescut constant, numarul producatorilor a ramas mic. “Transformarea unei ferme clasice intr-o ferma cu produse bio dureaza – in functie de ce produce – unul, doi sau chiar mai multi ani, pana cand poate fi certificata”, spune Schuster. “Iar productia este mai mica si, din pacate, fermierii romani se uita de cele mai multe ori la profitul imediat. In realitate, daca er exista o structura de desfacere, schimbarea nu ar fi chiar atat de complicata, dar inca nu exista destul lobby. In plus, in Romania nu exista nici o finantare speciala pe parcursul trecerii de la un mod de functionare la cel bio. Cochetam cu gandul de a ne deschide un centru de consiliere pentrui agricultura ecologica”.

Laci Kovacs, un alt membru al cooperativei, produce bio pentru ca doreste sa traiasca sanatos. Inginer ca studii si sculptor ca hobby, a descoperit o noua pasiune: agricultura. “Din 1991 sunt taran cu experienta in cresterea animalelor de orice fel, cultura agricola extensiva, gradinarit, procesare de carne, lapte si produse de panificatie – scopul fiind, printre altele, agroturismul”. Ferma sa are, din 2001, certificatul pentru bioagricultura.

In ciuda dificultatilor de a gasi noi membri in cooperativa, mica asociatie are totusi destule produse pentru a vinde ocazional si intr-una din pietele bucurestene. “Chiar daca oficial inca nu exista o piata bio in Romania, doritorii au tot mai multe posibilitati sa gaseasca produse ecologice”, spune Judith Härle, care recomanda cumparatorilor sa se intereseze si de certificate, pentru ca productia locala de legume, fructe, dar si cresterea animalelor se bazeaza inca foarte puternic pe produse chimice si aditivi.

via http://think.hotnews.ro/producatorii-bio-din-zona-sibiului.html

http://www.biocoop.ro/

One thought on “biocoop sibiu

  1. Salut aceasta initiativa si sper ca sa existe cat mai multe grupuri de producatori de acest gen. Pana nu de mult piata romaneasca nu avea idee despre astfel de produse, acum deja se simte nevoia unei organizari mai bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.