Cum sa slabesti sanatos 35 kg si sa ajungi sa ai o viata noua, sanatoasa? Ce-am aplicat eu.

Update 16oct 2012. Gasesti o poza cu before/after la acest link.
Ca sa constientizati mai bine ce am facut, imaginati-va ca purtati permanent cu voi,
3 galeti si jumatate de apa.
Si eu am o poza socanta cu inainte si dupa, unii o stiti. N-o s-o public pe net.
Apropiatilor cereti-o oricand, si v-o arat live.

Rusinea de a fi ajuns la atatea kg e mai mare decat bucuria ca le-am dat jos!

Care aveti nevoie sa slabiti. FACETI-O de ACUM, nu de maine!
Nu exista cuvinte sa va descriu ce simt.

In cap trebuie sa ne intre vorba ca NU EXISTA NU POT.
Omul poate sa schimbe in el orice (daca vrea si Dumnezeu 🙂 )
.

Trebuie indeplinite doar 2 conditii:
1. sa vrea
2. sa fie dispus sa investeasca destula energie/munca pentru a reusi

Sunt multe metode de slabit, insa esenta e cam aceeasi.
Corpul e ca o galeata cu un mustiuc jos.
– Pe deasupra bagam in ea energie (calorii), prin orice mancam – bem
– Pe jos consumam energia, prin orice facem: vegetam – stam – gandim – ne miscam
Daca bagam mai mult decat consumam, galeata da pe afara, adica grasimea se depune.

Deci e simplu, aveti 3 variante:
1. bagati mai putin
2. consumati mai mult
3. cea mai eficienta, bagati mai putin si consumati mai mult.

Eu le-am luat pe toate 3 pe rand. Cu ultima mi-a iesit cel mai bine.

Pana la 24 de ani am fost un sedentar 110%.
(Nu comentati, cunosc oameni ce-au inceput sa slabeasca la 50 de ani)

In 2004 aveam peste 110kg, la 1.87 inaltime. Am incercat singur, tot felul de cure stupide. Ba mancam numa ciorbe si fructe, ba foarte putin. Am slabit 10kg intr-o luna. Cum s-au dus, tot asa s-au intors inapoi.

In 2005 am incercat cu nutritionist. Nu-i dau numele, n-am fost multumit de cat era de parolist si de sfaturile superficiale, nu mai tin minte cat am slabit.

In 2006 aveam 26 de ani si 114 kg. Intr-o dimineata, matinal fiind, ma trezesc pe la 6, fac revista presei, si pe la 7 imi zic, ce-ar fi daca as alerga 30mins. Numa bine ma intorc, imi fac un dus, si la 8 imi incep ziua fresh. Ies din casa la 7:00. Alerg. Ma intorc la 7:10, cu limba de un cot. Zic nu se mai poate. La 26 de ani nu-s in stare sa alerg 30minute.
Si m-am decis sa merg la sala sa slabesc. Am incercat o sala, al carei proprietar era campion european la ceva lupte. N-am fost tocmai multumit.
Am schimbat sala, am inceput singur sa merg singur. 2 antrenamente pe saptamana. Acolo, dupa un timp am descoperit notiunea de personal trainer (antrenor personal – om care sa stea cu tine la sala, sa-ti spuna ce si cum sa faci). L-am cunoscut pe Cristi Negrea (multumesc Cristi, si tu ai contribuit la reusita mea). Am inceput sa si alerg. Tot anul 2006, aproape ajunsesem la 5 antrenamente pe saptamana. 2 sali + 3 alergari. Nu am schimbat aproape nimic, in modul in care mancam. Cate kg credeti ca aveam la sfarsitul anului? Mda, tot 114. Probabil o fi scazut masa adipoasa (grasimea) si o fi crescut cea musculara, dar per total cantarul a stat neclintit.

Ajungem in 2007 anul de gratie. Eram in Franta, ianuarie, si Cami s-a decis sa se documenteze mai mult despre mancare, despre calorii, despre mancare sanatoasa. Pentru reusita mea, ii datorez per total, multumiri fara numar. Cami, multumesc de X ori. Astfel incet incet, a inceput sa numere caloriile, am invatat si eu. Am continuat si cu miscarea. Am micsorat numarul de calorii/zi de la vreo 5.000-6.000 cat mancam inainte, la vreo 2.000-2.500 pe zi. Si spre sfarsitul anului am slabit aproape 30kg.

2008, 2009, 2010 Am continuat cu miscarea si cu avut grija ce mananc (mai mult sau mai putin 🙂 ). Greutatea mea a mai fluctuat. +/- 5~10kg. Maximul a fost in ianuarie 2010, cand aveam 93. Acum ma invart in jur de 80, si as vrea sa mai pun niste masa musculara pe mine. Au trecut 4 ani de cand am facut schimbarile, si inca mai am porniri de excese. E esential sa fim moderati.

Slabirea, si orice schimbare in noi, e de fapt un control permanent. Cu timpul, cu cat vom reusi sa plasam acest control, din zona constienta a gandirii, inspre subconstient, cu atat ne va fi mai usor. Altfel, daca o lasam doar in zona constienta, vom fi frustrati. Ex: te mai gandesti sa te speli dimineata pe dinti? Sau o faci aproape automat? Si mie mai imi vine seara sa devorez cate-o pizza, insa cand ma gandesc ca trebuie sa alerg mai mult de o ora, ca sa o consum, nu prea mai imi vine.

Pasi obligatorii:

  1. 5 mese pe zi. 3 principale, si 2 snack-uri inca. Ex: Un snack inseamna un mar, si 10 migdale
  2. nu mai tine in casa dulciuri, alune, etc mergi la servici, pune-ti cu tine
  3. apuca-te sa tii un jurnal a TOT ce bagi in gura. Si simpla citire a lui seara, te va face sa realizezi cat de mult mananci. Noteaza-ti imediat ce ai mancat ceva sau baut, intr-un notes care sa-l ai mermanent cu tine. (eu imi notam in telefon)
  4. miscarea ajuta cam 40% din reusita. Continua sa o faci. nu trebuie sa ajungi si tu maratonist. Dar de 2 ori pe saptamana, cate o ora, e minim
  5. incet incet, invata si tu despre calorii. La acest link, postat mai demult, ai un tabel cu fiecare mancare, cate calorii are. Caloriile sunt combustibilul masinii denumita “corp”
  6. apuca-te sa citesti etichetele de pe alimente. In general scrie pe ele cate calorii au.
  7. vezi la acest link, si postul despre de ce ne plac caloriile multe
  8. ultima masa la vreo 2-3 ore inainte de culcare.
  9. cantareste-te cam o data pe saptamana, in aceeasi perioada a zilei, sa-ti urmaresti progresul.

Certitudini despre slabit:

  1. schimbarea e una pe viata.
  2. corpul uman, e facut sa se miste
  3. mancatul, fumatul, etc, sunt placeri. Nu uita de sfaturile de la acest link, atunci cand le diminuezi
  4. 2-3kg/luna mi-a fost cel mai bine sa slabesc. Mai mult e anormal.
  5. cu cat amani decizia de a-ti schimba viata, cu atat iti va fi mai greu. Inaintand in varsta avem tot mai putina energie.
  6. cei din jurul tau te influenteaza foarte mult. 1.va pot ajuta 2. pot fi pasivi 3. va pot pune bete in roate. Cereti-le sprijinul!!! Conteaza FFF mult.

Mituri despre grasime:

  1. nu exista cure de slabit minune. Totul se bazeaza pe ce-am spus mai sus.
  2. m-am ingrasat ca m-am lasat de fumat. Fals! Te ingrasi pentru ca in loc de fum, bagi altceva in tine.
  3. m-am ingrasat ca-s stresat. Fals! De suparare, apelezi la placerea asta primara, numita mancare.
  4. grasimea nu se da jos doar dintr-un loc. Ex: fac abdomene, ca sa dau jos burta. Grasimea intr-adevar, se pune preponderent in anume locuri. La baieti pe burta, ceafa, la fete pe solduri, sani. Insa ea se da jos uniform de pe organism. Imaginati-va un bec incandescent, pe care punem unt, cu lingura. Intr-unele locuri punem mai mult, intr-altele mai putin. Astfel ne ingrasam. Cand vrem sa slabim, facem miscare, adica incalzim becul. Deci topim grasimea. Daca am dat jos 1mm de grasime de pe burta, tot 1mm se va da jos de pe fund, si tot 1mm de pe picioare. Cand s-a terminat untul din anumite zone, abia atunci o sa se consume din “varfuri”, adica de unde e mai multa.
  5. s-a demonstract sa si nefericitii de la Auschwitz, ce mancau doar 700 calorii pe zi, depuneau infime straturi de grasime. Nu infometarea e solutia!
  6. el mananca oricat, si nu se ingrasa. Fals! Diferentele intre arderile metabolismelor sunt de maxim +/- 20% de la individ la individ.
  7. grasimea nu se transforma in muschi. Ea se consuma doar.
  8. ma imbrac in folie de nylon si slabesc. Da, transpiri. Insa transpiri apa nu grasime.

Atentie!!! La fel cum spun si in termeni si conditii, la acest link. Nu vreau sa fiu tras la raspundere pentru evenimente negative ca urmare a acestor articole. Inainte de a va apuca, consultati un specialist. Pot exista probleme de sanatate, sau de alt fel, peste care puse in aplicare parerile mele sa dea cu virgula. Bineinteles recomandarea mea e Cami. Pentru mai multe detalii, ea s-a scolit special pentru asa ceva. Eu aici am zis doar ce mi-a ramas in cap mie. Ea stie mult mai multe.

Articole inrudite:

82 thoughts on “Cum sa slabesti sanatos 35 kg si sa ajungi sa ai o viata noua, sanatoasa? Ce-am aplicat eu.

  1. Frumos post 🙂

    Eu am ajuns la concluzia ca oamenii se ingrasa dintr-un singur motiv principal: mananca prea mult.

    Sunt oameni care mananca din placere, si oameni care mananca pentru ca asta e datoria lor civica – sa isi hraneasca organismul.
    Cei care mananca din placere nu lasa nimic niciodata in farfurie si tot timpul baga cate ceva in gura chiar daca nu constientizeaza. Apoi acuza tot felul de aiureli: metabolism, dereglari hormonale, etc.

    Eu fac parte din cea de-a doua categorie, si mi-e greu sa o inteleg pe prima. Nu contest ca e o problema reala, dar mi-e aproape imposibil sa inteleg cum naiba, stiind ca esti gras(a), bagi in tine felul 1, 2 si desert, iar la sfarsit, cu burta plina, te uiti la tine si zici:
    Bai, ce gras(a) is, trebuie sa slabesc.

  2. E important cat bagi in tine,ce si cand.Interesant e ca eu as putea da jos oricand in schimb la mine nu e adevarat ca daca manc mai mult ma ingras.Oricat as baga, orice si oricand mai mult nu prea ma ingras decat sunt.Adevarul e ca nu sunt sedentar vara zeci de kilometrii pe bicicleta saptaminal,acuma m-am pus pe innot.

  3. Zoli, apropo de faptul ca tu nu te ingrasi, eu cred ca n-ai avut destula rabdare. Vino langa mine o luna, mananca ce-ti zic eu, si pe pariu ca pui 2kg pe tine. Felicitari ca ai inceput sa te misti in apa!

  4. In 2000 eu aveam 40 ani ,in urma unei operatii am inceput sa am dereglari hormonale in 8 luni am luat 15 kg cu div. diete,95 kg /1.75cm iar sotul meu 46 ani ,107 kg / 1.74 cm . Amandoi suntem gurmanzi ,mie in special imi placeau dulciurile si afumaturile ,gateam asa cum am invatat / Obiceiuri ,Stres cat cuprinde ,putina miscare faceam .
    Am hotarat sa incepem marea schimbare din viata noastra .
    Tu zici ca 2-3kg ai slabit ca mai mult nu e bine ,asa este daca ai proramul tau ,dar cu Herbalife eu am slabit in prima luna 8 kg ,a doua 6 kg ,a treia 4 kg si sanatatea care era vraiste era din ce in ce mai buna .
    Sotul meu in 1 luna a dat jos 13 kg ,a doua luna 9kg ,a treia luna 6 kg si sanatate din ce in ce mai buna .Am invatat sa bem Apa peste 2.5 l / zi ,
    am invatat sa gatesc fara prajeli si alte mizerii asa cum invatasem,
    nu am mai consumat bauturi carbogazoase,bere,
    nu mai simteam nevoia de dulce ,inainte o ciocolata mare + alte dulciuri nu imi ajungea pe zi ,acum o ciocolata daca cumpar o am si o luna .
    Suntem gurmanzi incontinuare dar in alt mod ,mai sanatos,mancam mai mult legume / leguminoase,fructe,zarzavaturi,peste.
    Am schimbat OBICEIURILE proaste invatate in familie si nu numai.
    Asa cum ai zis si tu ,alimentele paguboase nu le mai cumparam ,le-am inlocuit treptat cu alimente benefice sanatatii.
    Avem un nou stil de viata care se invata treptat , treptat ,asa au trecut aproape 11 ani din noua noastra viata ,este Super .,ne controlam cu usurinta greutatea dar cel mai important este ca avem o Sanatate mai buna .
    Noi ca sport stam mai usurel ,mie imi place doar sa ma plimb dar nu asa des cat ar trebui ,singurul sport activ care imi place este sa butonez tv si mai nou la calculator.
    Sotul meu mai face munca bruta in gospodarie si se deplaseaza cu bicicleta .
    Ne-am ajutat unul pe altul ,gatesc cat se mananca o data ,o portie de fiecare,daca vi in vizita la noi trebuie sa te anunti din timp sau iti incropesc ceva pe loc.
    De unde mancam o paiine de fiecare la masa ,acum mancam cu cel mult doua felii sau de loc .
    Daca vrei se poate ,dar trebuie si ajutor in familie .
    Sunt multe de discutat pe tema asta .
    Succes in tot ceea ce faci

  5. M-am hotarat si eu ca trebuie sa incep sa slabesc si mi-am adus aminte de postul tau.
    Am citit si recitit postul de vreo 3 ori ca sa imi intre bine in cap toate sfaturile tale.
    Am mai avut tentative in trecut dar nu am avut vointa necesara, dar acum sunt mai hotarat niciodata mai ales citind cele scrise de tine.
    Niciodata nu am crezut in “diete minune” iar slabirea prin sport si alimentatie sanatoasa e cea mai buna.
    Incepand de azi am sa incep cu alergarile si am sa-mi schimb si eu alimentatia si am sa incerc sa reduc numarul de calorii la jumatate, cu un mic dejun mai bogat si mai sanatos si in general sa tin cont de toate sfaturile tale. Totul mi se pare extrem de logic si de practic, mai mult decat atat cred ca odata inceput un astfel de stil de viata si odata obisnuit cu el e mai greu sa renunti la el decat sa il opresti.
    Am sa tin cont de indicatiile tale la chestia cu alergatul si voi avea rabdare cu mine, sper ca in cateva luni sa imi spui tu daca am reusit in ceea ce mi-am propus 🙂

  6. Corect, adevarul este ca functioneaza, si eu ii datorez lui Cami reusita, am folosit aceeasi metoda. Sunt doi ani de atunci si am avut o singura fluctuatie de 2 kg (+), care au disparut. Dar nu e mai putin adevarat ca miscarea si “controlul pe gura” sunt la loc de cinste :)))

  7. Felicitari !

    Eu sunt o sportiva din nastere 🙂
    si dupa doua nasteri am ajuns sa nu-mi mai placa, kilogramele in plus pe care le-am achizitionat… Si tot asa am ales sa ma reapuc de sport mai exact de alergat.. si timp de 4 luni alergam in medie 5 km zilnic,plus exercitiile fizice suplimentare.., in zilele ploiase sare-am coarda 40 de minute plus abdomene…, si rezultatele au fost pe masura 🙂
    Dar… am inceput sa merg la servici….si timpul pt sport s-a dus :(, imi lipseste, am noua luni de cand nu mai fac miscare si este aiurea.. Sper sa-mi organizez timpul si sa ma apuc din nou,
    Este grozava miscarea pentru trup, minte si suflet.. merita, nu numai ca devenim mai frumosi ci si mai destept si clar mai putin stresati.

    La un moment dat ma gande-am sa particip si eu la un maraton, dar poate pe viitor 🙂

  8. @Lenuta bravo!
    Ar fi o teorie despre care nu stiu destul.
    Ca decat sa dormi X ore pe noapte, mai bine domri X-1, si ora respectiva sa o dedici miscarii.
    Ca te-ai odihni mai bine!
    Bineinteles, nu dormi sub 6-7-8 ore pe noapte, in f de individ.

  9. Teoria este buna si functioneaza.. insa din 5-6 ore de somn nu prea mai am ce sa sacrific :))
    dar o sa am in vedere.. multumesc pt sfat 🙂

  10. Pe langa cele spuse de tine Cata as adauga din experienta proprie urmatoarele:
    – sucurile out; nu mai beau sucuri DELOC, doar freshuri proaspete. Sucurile ingrasa LA GREU si nu sunt DELOC sanatoase;
    – alcoolul out; alcoolul are multe calorii si omoara neuornii! 🙂
    – alimentatia e foarte importanta; am scos carnea aproape de tot si incerc sa mananc cat mai natural (fara E-uri, prajeli, etc.). Sucurile din fructe si legume sunt extrem de sanatoase, ajuta la digestie si nu ingrasa. Green smoothies-uirle (sucuri din frunze verzi – spanac de ex.) sunt sanatoase in mod special. Imi plac semintele incoltie (grau, naut, ridichi, lucerna, etc);
    – grija mare la alergat pana scadeti tonajul, luat-o incet, sistemul cardiovascular trebuie antrenat, la fel si sistemul osos. Pe langa alergat, pe mine m-a ajutat mult bicicleta;
    – am ajuns la concluzia ca decat sa alerg o ora la viteza mica, mai bine alerg 10 minute la viteza mai mare si daca se poate in zone unde se urca (gen munte);
    – organismul are nevoie de apa pentru absolut tot ce face! Beti cat mai multa apa. Eu nu pot sa beau multa apa simpla asa ca imi fac limonada sau fresh-uri. Daca sunteti bautori de cafea, beti mai multa apa, cafeaua deshidrateaza.

    Pentru cei care vor sa slabeasca vreau sa intaresc mesajul lui Cata, NU EXISTA NU POT! Exista nu vreau, caz in care imi pare rau pentru voi, sincer! Si exista nu stiu, caz in care ati venit unde trebuie! 😉

    Succes in tot ceea ce faceti!

  11. Felicitari pentru blog!

    Si eu la randul meu am decis ca trebuie sa slabesc, aveam 84 kg la 1.77, si am ajuns intr-o luna jumatate la 77 kg, printr-un program special de slabit (shake-uri pe baza de vitamine) si activitate fizica, exact cum ai descris tu.

  12. Good point.
    Prietenul meu a avut 116kg la 1.87, 27 de ani.
    Acum are 99, si continua pana la 85. Isi numara caloriile si l-am invatat sa foloseasca indulcitor pe baza de zahar (Splenda), in locul zaharului, lapte degresat, versiuni cu putina grasime de soft cheese, lean meat, lower calorie bread, lower calorie cheese. Si eu vreau sa mai slabesc putin (1.60 si 48 de kg) dar mai greu de unde. Avem cross-trainer si rowing machine acasa si practicam sporturi in fiecare weekend (rock climbing, etc).

    Ai dreptate, slabitul cere foarte multa determinare dar daca vrei, poti sa-ti schimbi radical constitutia. Eu am slabit in trecut de la 56.5 la .. well, foarte putin, sub 40, dar mi-am mai revenit.

    Success in continuare!

  13. Salut Catalin!Foarte bun post’ul tau!
    Am si eu o intrebare..
    Am aproape 21 de ani,inaltimea intre 1,70-1,75 si vreo 60 si ceva de kg.Deci..nu sunt deloc gras.
    Problema e alta..am burta…si mai rau e ca e foarte vizibila:))
    Pt a scapa de burta e bine sa urmez pasii pe care i’ai scris mai sus?Mi’e ca daca urmez exact acesti pasi sa nu slabesc mai rau.La mine problema e doar burta.
    As vrea sa imi spui daca e bine sa urmez acei pasi..sau..daca nu..alte sfaturi!
    Multumesc!
    O zi buna!

    1. Buna Mihai.
      Multumesc.
      Din pacate nu stiu sa-ti spun mai multe decat am zis deja:
      grasimea nu se da jos doar dintr-un loc. Ex: fac abdomene, ca sa dau jos burta. Grasimea intr-adevar, se pune preponderent in anume locuri. La baieti pe burta, ceafa, la fete pe solduri, sani. Insa ea se da jos uniform de pe organism. Imaginati-va un bec incandescent, pe care punem unt, cu lingura. Intr-unele locuri punem mai mult, intr-altele mai putin. Astfel ne ingrasam. Cand vrem sa slabim, facem miscare, adica incalzim becul. Deci topim grasimea. Daca am dat jos 1mm de grasime de pe burta, tot 1mm se va da jos de pe fund, si tot 1mm de pe picioare. Cand s-a terminat untul din anumite zone, abia atunci o sa se consume din “varfuri”, adica de unde e mai multa.

  14. Am inteles!
    Si inca ceva daca se poate..
    Cam de ce alimente sa ma feresc cel mai mult?Si care..ar trebui sa le consum mai mult?
    Multumesc!

  15. Ma regasesc 1000 % in mesajul lui Catalin
    Ma bucur ca a reusit iar sfaturile sunt foarte pertinente, cred ca cele mai pertinente de pana acum
    Nu am citit tot mesajul dar foarte important este sa gasesti si un tel, un scop pentru care sa slabesti

    Eu am ajuns la concluzia lui cam tarziu, la 33 de ani de sedentarism, pe mine ma speriat un doctor mistocar in asa fel incat am tras concluzia singur ca trebuie sa slabesc
    Anul trecut aveam 115-120 kg iar acum am 79-80 kg,
    Daca anul trecut era o adevarata aventura sa merg cu bicicleta pana in Herastrau anul acesta sunt un alt om, am participat la cateva concursuri cu bicicleta MTB, cateva crosuri iar acum pe 8 octombrie voi alerga primul semimaraton,

    Bafta

  16. Foarte multe adevaruri s-au spus aici; as aduce cateva completari. Pe lange cele spuse alte, criterii care influenteaza slabitul respectiv ingrasarea:

    *) Existenta unui program zilnic relativ fix. Manci mesele importante la ora (in jurul orei) X. Faci sport la ora Y. Este important din perspectiva adaptarii/obisnuintei corpurului. Daca nu mananci de obicei seara, si te duci la o petrecere de noapate si bagi ca spartu’ in tine, garantat corpul va avea mari probleme de a digera si consuma mancarea respectiva.

    *) Somnul. Somnul influenteaza in mare masura necesarul de “combustibil”. Testat personal si am citit ca exista si studii in leg cu acest aspect. As spune ca sfatul tau de a dormi mai putin nu este unul bun, daca esti obosit (nu ai dormit) destul, vei avea semnale (mai mult decat simple tentatii) din partea corpului ca trebuie sa manci mai mult. O faci odata poate fi ok, dar fa-o constant si-ti poate afecta dieta.

    *) Stresul. De fapt cred ar putea intra in aceasi categorie cu somnul. Daca esti stresat creierul tau trimite semnale (false?) ca, corpul tau are nevoie de mai multa mancare. Stresul poate veni dintr-o sumedenie de surse, jobul, ore suplimintare, nesiguranta financiara, copii mici sau mari, etc…

    *) Pentru cei care isi folosesc creierul intens (probabil isi castiga painea asa), atentie ! Oboseala “mentala” are aceleasi efecte ca si stresul si lipsa de somn; cred ca e clar…

    *) Consider interzicerea alcoolul pentru dieta o mare prostie. Vinul rosu de calitate (si nu numai) are efecte benefice in arderea grasimilor. Dovedit stiintific. Inclusiv tariile consumate cu moderatie (50gr nu juma de sticla) au beneficii… nu este in scopul postului. Eu pur si simplu cred ca cei ce interzic ei insisi nu se pot abtine, sau au exemple de oameni in cap care nu stiu cei aia moderatie. Si majoritatea celor cu kg in plus sunt in categoria asta nu? 🙂

    Ce am incercat eu:

    *) Aminteai de cele 3 categorii. Cum nu sunt dispus sa renunt la a manca liber, eu cred ca ma aflu in categoria 2+ (adica putin si din 3), adica mai mult sport plus o regula. Regula este adaptabila si dinamica in functie de rezultat: nu mananci dupa ora X. La mine X este 8, fiindca culcarea poate varia pana in 2am. A dat si da rezultate in continuare, mai putin ca incalc regula destul de des, dat fiind ca nici program fix nu prea am… Oricum, regula asta a dat rezultate la mai multi oameni pe care-i cunosc – combinat cu sport da rezultate mai bune. Avantaj, nu trebuie sa calculezi cate kalorii bagi in tine, daca nu da rezultat mai scade din X pana da.

    *) Imi place sa mananc fara restrictii, dar de a lungul anilor am inceput sa-mi schimb stilul de viata. Am ajuns sa prefer legumele, prajelile nu mai sunt la cautare. Zaharul l-am redus de mic copil. Sa nu tii ciocalata in casa e bun sfat; de multe ori ajung sa mananc ciocolata ca vad la fiu-mio, sau ramane de la el 🙂 Ma sacrific de fiecare data…

  17. Multumesc de gand Arpad.
    Esti sigur ca vei fi fericit, fiind “sacrificat” o viata intreaga?
    Sau trebuie sa faci un “mindset switch” ?
    Ca sa nu mai privesti ca sacrificiu ranuntarile, ci ca normalitate?

  18. Chestia cu “sacrificiul” de a manca (nu de a renunta la mancare), de la urma era o gluma bineinteles. Dupa cum spuneam, nu prea fac sacrificii adevarate caci manc de toate, alegerea unor tipuri mai sanatoate de mancare (cand o fac) nu ma deranjeaza, chiar ma simt mai bine si din pct.d.vedere mental ca am ales bine. La mine nu a existat niciodata problema asta, poate si din cauza cu nu am apelat niciodata la metoda 1 (tii regim si calculuezi kalorii fara a schimba nimic in plus).

  19. Buna,

    Iti multumesc pentru ca ai impartasit acest proces, pentru sfaturile tale si pentru sinceritatea ta mai ales. Sunt total de acord cu ceea ce ai spus, cu o exceptie: “el mananca oricat, si nu se ingrasa. Fals! Diferentele intre arderile metabolismelor sunt de maxim +/- 20% de la individ la individ.”

    Nu stiu daca asta spun nutritionistii, cercetatorii, oamenii de stiinta, oricine. Eu pot spune din ceea ce vad cu ochii mei in fiecare zi , cu ce ma confrunt zilnic. La fel cum Cami te-a jutat sa slabesti, eu ma chinui de aproape 2 ani sa il ajut pe prietenul meu sa se inrgrase. Ceea ce inseamna mese regulate si foarte bogate (inclusiv multa carene de porc si grasimi desi nu este cel mai sanatos) , unt de arahide, shakeuri cu proteine si oua, banane + multi carbohidrati + mers la sala de ftness pentru cresterea masei musculare (in greutate si vizibil cu ochii).

    Mai mult de 1-2 kilograme nu s-a inrasat, si acelea l-a dat jos dupa o perioada. Cum crezi ca este posibil? Noi punem tot seama pe metabolismul foarte rapid, daca nu este asta ce este? Om sanatos dupa toate analizele, doarme destul, mananca ff bine. Cred totusi ca diferentele intre metabolismul oamenilor sunt destul de mari….din pacate, nu este corect…

  20. Povestea continua cu innotul,marg in continuare tot a 2 zi,am inceput sa am rezistenta care m-a uimit si pe mine,inainte 2-3 bazine si gafaiam,acum innot 10-12 continuu,fara mare efort,imi place ,ma simt bine,imi da elan!Recomand tuturor!

  21. Ai dreptate în tot ceea ai spus, și eu am slăbit 10 kg foarte ușor, cu 5 mese pe zi, un pic de mișcare, un pic de masaj, și lichide multe. Și ambiție, și răbdare! Altfel nu se poate! E foarte important ca după ce ajungem la greutatea dorită, să urmăm același stil de viață, sănătos, atât pentru a nu ne îngrășa la loc, ci și pentru a fi mai sănătoși!

  22. Și încă ceva important, nimeni nu spune că e ușor, dar toată lumea spune că merită. Kilogramele prea multe date jos prea repede nu sunt o soluție, ele se vor pune la loc în cel mai scurt timp posibil, și poate chiar mai multe.

  23. Felicitari si pentru articol si pentru reusita !
    Incerc sa ajut si eu cu o completare. Cei care reduc numarul caloriilor ar trebui sa fie atenti sa mentina un nivel suficient al proteinelor consumate. Altfel in loc sa se “consume” grasimea o sa aiba de suferit muschii.
    Deci, carnea de pui, lactatele, ouale si chiar si paine in cantitati “decente” nu ar trebui evitate.

  24. Buna seara,Catalin.Eu am ramas muta la cat de mare a fost determinarea ta.E curios cum te-ai urnit de la sedentarism total ,la miscare grupa mare???In aceeasi situatie sunt eu acum,imi e foarte greu sa ma misc si orice activitate mi se pare o aventura. Am de dat jos…40 kg…(1,72 si 130 kg) si nu stiu cum sa incep ! Daca alerg,ma dor gleznele,inima mi-o ia razna si mai mult de 10 pasi nu pot alerga.Spune-mi ,te rog,cu ce sa incep ,ca sa pot rezista si sa nu renunt,VREAU NEAPARAT SA SLABESC!!!(nota: am doua cezariene,iar a doua este facuta acum 5 luni…dr.mi-a recomandat sa nu fac mare efort un an de zile).Iti multumesc anticipat!

    1. @Petre multumec
      @Gabriela, felicitari pentru cei 2 prunci!
      Nu cred ca am autoritatea de a da sfaturi in situatia ta.
      ce sa zic, decat sa incepi cu grija la mancare, pana cand medicul spune ca e ok sa faci miscare.

  25. Cum spune si Catalin , sfaturile trebuie sa le dea profestionistii

    Si eu am slabit 35 kg , de la obez la maratonist, dar fiecare om este diferit, sunt convins ca dc esti suficient de motivat vei reusi, nu ai nevoie de ajutor ci dar de putina consecventa in cea ce faci, sa iti creezi cateva principii bune si sa te tii de ele, nu trebuie sa te infometezi

    Cateva sfaturi simple si de bun simt pot sa iti dau si eu, in primul rand renunta la prajeli, mezeluri , sucuri si produse rafinate, zahar, dulciuri,
    Poti apela cu incredere si la un nutritionist si dupa ce mai scapi de kg din surplus te poti apuca si de jogging

    Multa bafta

  26. Buna ziua,Catalin.In primul rand iti multumesc ca ai avut curajul de a povesti cu sinceritate prin cate ai trecut,iar in al doilea rand te felicit pentru vointa.Da,ai dreptate fara vointa nu poti face nimic.Ma regasesc in povestea ta doar ca eu sunt la inceput de drum pe calea cea buna. Am 35 ani ,3 copii si 87kg.Dupa nasterea primului copil ar fi trebuit sa dau jos kg obtinute in timpul sarcinii,insa asta nu sa intamplat.Le-am tinut cu mine ani buni.La inceputul fiecarei saptamani spuneam ca DE AZI,LUNI INCEP SA SLABESC.Au trecut zeci de LUNI de atunci si nimic. Apoi m-am gandit sa-mi aleg o alta zi miercuri,joi ca lunea aduce ghinion dar….nimic.Acum doua saptamani am fost la un restaurant cu cativa prieteni .Inainte sa plec de acasa m-am enervat ca nu aveam cu ce sa ma imbrac (haine am dar ,ma simt incomoda in ele)apoi,ajunsa acolo mi-am comandat felurile de mancare care i-mi plac.Am mancat cu pofta tot,am mancat si de la sotul meu cate ceva apoi am rasuflat usurata ca nu am lasat nimic in farfurie.Celelalte prietene mai aveau dar nu mai puteau.Eu mi-am luat si desert.Ajunsa acasa mi-am dat seama ca nu ma pot abtine.A doua zi am luat hotararea de a termina cu cantitatile mari.Au trecut 14 zile de atunci si ma simt bine.Am dat jos 3kg ,sunt mandra de mine dar ma gandesc tot timpul la mancare.ex.ora 8-1felie paine,2felii mezel slab,ora11-1mar,ora14-supa cu galusti,ora17-1iaurt dietetic,ora20-peste la cuptor si legume la abur.Ce parere ai?

  27. vreau sa ma motiveze ceva sa ma apuc de slabit,nu ma pot abtine cand sunt acasa de la mancare ,
    la servici da.
    am si probleme de sanatate si ar trebui sa dau jos cam 15 kg
    cum sa fac am senzatia ca nimic nu merge

  28. Hei,

    Si eu m-am apucat de trei luni de slabit. La fel ca tine, am incercat cam tot ce era “comercial” si pana la urma mi-am dat seama ca o sa ma trezesc pe la douazeci si ceva de ani si o sa ma urasc!

    Asa ca am inceput cu o mica chestie de o saptamana de reglare a metabolismului. Fiind dupa sarbatori [cantitati industriale de calorii] mi-a fost usor sa imi reglez metabolismul si sa continui sa pastrez ideea ca nu mananc ca sa sa simt placerea de a o face, ci mananc ca sa traiesc ca orice om normal. Ajunsesem in vacanta de iarna la 89 de kilograme. Mult. Foarte mult. Am o inaltime de 162 cm asa ca iti imaginezi ca minunatie ajunsese.

    Asa ca m-am pus pe treaba. Calculez tot ce bag in gura, orice chestie cat de mica pun pe hartie si calculez. Cantaresc sa vad cate calorii are si tot asa. Astfel, ca acum am 162 cm si 78 de kilograme. Sunt mandra de mine si mereu caut suport din partea mamei care ma sustine necontenit. Am citit postul tau si sunt 110% de acord cu tine! Sper sa mai existe oameni care sa isi dea seama cat de greu iti dai seama de ceea ce faci si cat de greu este sa dai jos ceea ce faceai inainte.

    Disciplina si vointa. Mi-am dorit si imi doresc sa slabesc in continuare. Nu ma las!

    Asa ca, te sustin cu toata puterea mea!! Felicitari pentru ceea ce ai reusit!!

    Pupici,
    Theo~

    P.S. M-ai motivat sa continui! Multumesc!

  29. @Rodica, bravo si tie, la mai multe zile cu ambitie!
    @angi, nu tine in casa lucruri care sa-ti placa. cauti in exterior ceva ce sa te motiveze? e in tine!

  30. Salut Catalin, am 15 ani, 182cm si 84kg, de cateva saptamani am decis sa slabesc..doar ca nu stiu daca o fac bine, as vrea un raspuns din partea ta, procedez asa:
    Mananc destul de sanatos, consumul de suc l-am diminuat, prajeli nu prea mananc doar cand mai imi face mama cate un snitel sau alceva. Fac sport cam de 4 ori pe saptamana (flotari – 2 moduri, abdomene – 4 moduri, gantere – 4 moduri, cardio + 30minute de alergare la sfarsit).
    As avea nevoie de cineva sa-mi zica, ce sa nu mai mananc deloc. Daca crezi ca ma poti ajuta, adresa mea de yahoo messenger este alchemistu_viitorului@yahoo.com, as vrea sa te mai intreb cateva lucruri.

  31. cu regimul asta in cat timp dai jos 10-20 kg? pare foarte interesant si cel mai rational!

  32. Pentru cei interesati de slabit vizitati si acest link ….
    Comentariu moderat.
    Multumesc de gand Constantin, nu impartasesc intru totul lucrurile ce le promovezi tu acolo

  33. link moderat – slabesti fara diete istovitoare, si fara a iti pune sanatatea in pericol

  34. in aceeasi situatie ma aflu acum la 1,66 cu 81 de kg , dar numai spun ca am avut si 95 ma rog importanta este vointa pana la capat dak te apuci si slabesti 10 kg si dupa le pui la loc este o mare pierdere de timp iti multumesc ptr articol si sfaturi si iti urez numai bine !

  35. Salut !
    Cu cat alergi mai mult cu atat dai mai repede kg jos corect ?
    Alerg 5 zile pe saptamana dimineata la ora 6 pe stomacul gol , apoi nu mananc timp de ore bune 3-4.
    Am inceput usor fac 4 statii de tramvai tinand cont ca in urma cu 3 luni am fost operat de hernie inghinala si nu am avut voie sa fac efort.

    Cateva sfaturi in ceea ce priveste alimentatia ? Daca bei 2-3 litri de apa / ceai pe zi ajuta cu ceva ?

    Ms frumos !

  36. Buna Catalin,

    Unde o putem gasi pe Cami? Poti sa ne dai detalii in acest sens?

    Multumesc,
    Aurelia

  37. Eu am tot zis sa ma apuc sa alerg insa nu pot trece peste ideea ca alerg ca pestele pe uscat… stiu ca poate suna stupid sa nu te apuci de alergat ca se misca suncile de pe tine si poate rade lumea de tine. Ai patit asa ceva? Cu te-ai scos din casa la alergat?

  38. Buna! Si eu am avut 99 kg si acum am 56. De aproape 4 ani tin cura de slabire. Secretul slabirii este vointa si rabdare. Trebuie sa crezi in corpul tau. Nu sunt de accord cu cantarirea, deoarece organismul este lent si cedem psihic. Trebuie eliminate dulciurile, sucurile, carnea grasa, da asta cu timpul… Nu toate brusc. Cu toti stim ce trebuie sa mancam sanatos, doar ca trebuie pus in aplicare. Bafta tuturor!

  39. buna tuturor! ma numesc maria si am 26 de ani, am 155cm si 70 kg, va marturisesc ca de doua luni tin daca se poate spune o cura de slabite, ( mananc sanatos) , pana acum doua luni nu stiam ce sa m-ai bag in mine sa slabesc , ma tentau tot felul de pastile minune dar din lipsa banlior, ca nu este o rusine sa spui ca nu iti permiti,(costau ceva pastilele pt. slabit) nu am apelat la pastile. Va spun ca eream mare rau , tot timpul eream jignta din cauza la greutate si chiar nu mancam mult. Atunci cand intram intr-un magazin de haine erea imposibil sa gasesc ceva sa ma incapa. Intr-o buna zi sora mea ma ambitionat sa merg la doctor si asa am si facut, doctora o femeie de treaba cum rar m-ai vezi asa, mi-a dat un regim cu 5 mese pe zi . Am urmat acel regim si il urmezi si astazi si in lunile ce vor urma si am slabit 13kg. Puate nu vi se pare f. mult dar va spun ca arat mult mai bine ca acum doua luni, m-ai am de dat jos inca 18kg. Deci daca vrei se poate.
    Va pup pe toti si va urez succes la salbit

  40. Eu am slabit doar pt aspect, ca eram sanatoasa si incadrata in indicele de masa ideal. Am urmat o dieta personalizata, am luat un adjuvant alimentar: slim and fit si am facut tae bo. In 2 luni am dat jos 5 kg, mai mult decat ok, si mai mult decat usor!

  41. Salut Catalin,vreau si eu sa ma apuc de slabit, am 15 ani 180 cm si 90 kg,as vrea sa da jos 10 kg.M-am abonat la sala o sa merg de 3 ori pe saptaman(luni,vineri,sambata) deasemenea cand o sa se mai incalzeasca vreau ca in zilele in care nu merg la sala sa ma duc la alergat,in momenetu de fata in zilele care nu fac sala,am gasit un set de exerciti pe net pe care le fac acasa.Dieta prin surprinderea si fericirea mea am ales ca tine:3 mese,si 2 snackuri,fara mancare fast-food si alte rahaturi(dulciuri o sa mai mananc dar nu mult,nus disperat dupa dulcirui).Curiozitatea mea este cam incat timp as putea slabesc,daca ai putea sa imi spui.

  42. mersi,daca reusesc si cred eu ca pot reusi o sa te anunt si o sa-ti multumesc,pt ca ai o avut si tu o contributie la schimbarea pe care o voi face !

  43. Ma numesc Liana . Am 35 de ani. Am avut 85 de kg si 1,68.Am slabit 37 de kg in 3 luni si nu am suferit ulterior de vreo disfunctie in organism. Oameni buni va dau un sfat: gauri in lingura , miscare cat puteti de mult . Eu alergam cate 2 ore , o ora dimineata si o ora seara , in plus faceam propriile mele exercitii gen insanity cate 2 ore dupa muzica de la MTV si am redus mancarea. Nu mai mancati dupa ora 17.00. Slabiti garantat!

  44. Și eu vreu să mă apuc să slăbesc. Eu nu mai mănând dulciuri de o săptămână, sucuri nu beau, fast-food nici vorbă, chipsuri nu. Mănânc 3 mese pe zii, pot să zic că mănâncc sănătos. La ora 10 la școală mănânc un sandwich și la ora 4 un măr. Am 17 ani, 1.74 m și 89 kg. În fiecare seară fac sport 30 minute cu bicicleta. E deajuns? Neapărat vreau să slăbesc.

  45. Ceau, te rog sa imi spui unde il gasesc pe Cristi Negrea. Ma intereseaza un antrenor personal. Multumesc.

  46. Si inca o intrebare: ce pantofi sport folosesti la alergare? (nu ma refer la marca ci daca sunt special de alergat). Am inteles ca este importanta incaltamintea, in special pentru persoanele supraponderale. Multumesc anticipat.

    1. @Geo te rog iarta-ma, e prea amplu raspunsul, ca sa-ti pot raspunde acum
      Te rog aboneaza-te pe http://alergotura.ro/contact/ si poate o sa facem acolo un material documentat.
      Esenta e ca pantoful sa fie cat mai simplu, talpa cat mai subtire, iar tu sa atingi pamantul cu pingeaua prima data

  47. Și eu vreu să mă apuc să slăbesc. Eu nu mai mănând dulciuri 3 săptămâni, sucuri nu beau, fast-food nici vorbă, chipsuri nu. Mănânc 3 mese pe zii, pot să zic că mănâncc sănătos. La ora 10 la școală mănânc un sandwich și la ora 4 un măr. Am 17 ani, 1.74 m și 89 kg. În fiecare seară fac sport 30 minute cu bicicleta. E deajuns? Neapărat vreau să slăbesc.

Comments are closed.