De ce la majoritatea ne plac dulciurile, grasimile, si o gramada de alte chestii cu multe calorii?

Cred ca ideea asta e de pe Discovery  de undeva.
Nu doar noua constient ne plac toate astea.
Ci chiar celula, creierul, e programat sa-i placa toate astea.

Omul exista pe pamant de cateva milioane de multi ani.
Am aparut in zona, mancand muguri, radacini si seminte. Ba mai mult, trebuia sa facem multa miscare ca sa ne dobandim hrana.
A trecut multa vreme pana sa invatam sa prindem o vrabiuta, ca s-o mancam.
Creierul dandu-si seama ca zaharul, grasimea, proteina, sunt pline de energie, pe parcursul a muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulte generatii, a invatat sa le stocheze, nestiind cand o sa mai prindem o vrabiuta de haleala. Sau cat de des gaseau fructe dulci?

Astfel, imaginati-va istoria omului pe pamant milioane de ani, lungimea unui teren de fotbal, iar ultimii 2-4000 de ani, reprezinta o gamalie de ac.

A avut timp creierul sa se adapteze?

Sa se adapteze la agricultura pusa in aplicare abia cu mii de ani in urma, la toate beneficiile industrializarii, din ultimii 100-150 de ani, darmite la ce inseamna acum mancare. Cand ai pus mana pe frigider, si totul e acolo. Mai mult, halal miscare trebuie sa faci, ca sa o dobandesti.

De asta tentatiile astea sunt atat de mari, si salivam. Pentru ca in timp, ne-am programat sa ne placa, pentru a putea supravietui. Intre timp supravietuirea si-a schimbat sensul, si peste cateva milioane de ani, o sa ne deprogramam. Vorbim atunci, sa vedem cum o fi!

Articole inrudite:

7 thoughts on “De ce la majoritatea ne plac dulciurile, grasimile, si o gramada de alte chestii cu multe calorii?

 1. Mie imi place berea. Pariu ca acum 10000000000 si ceva de ani nu era. Nu e pacat sa nu profit acum 😀 ? Aaaaa, nici pizza nu era. Stiu, am uitat ce ziceai de ea la articolul urmator; ma vezi pe mine fugind o ora (icon zambaret) ?

 2. Ne plac ca asa am fost invatati ,Obiceiurile care incet incet ne-au degradat ,ne-au distrus enzimele si atunci trebuie sa aducem ceva in loc.
  Eu nu puteam sa tin o dieta ca dupa cateva zile visam o mare de prajituri .
  Dupa ce am inceput schimbarea in viata noastra ,am primit acele enzime care imi lipseau si nu am mai visat o mare de dulciuri .
  Inainte numai cuvantul Cofetarie si muream de pofta ,m-am educat in timp ,intru in cofetarie ma asez la coada sau ma uit la vitrina si ies fara vreo pofta ,asa si la mezeluri .
  Intre timp m-am studiat si am invatat cu ce imi este bine ,asa ca daca uneori mai sar calu ,caut din ce in ce sa fie mai rar ,cand este sa cad in pacat imi aduc aminte ca nu imi este bine si imi revin.
  In fiecare zi Multumesc ,ca am avut sansa la o noua viata
  Succes in tot ceea ce faci .

  Nu spune niciodata “nu se poate”, ci incepe cu “sa vedem”.-Nicolae Iorga

  “Fiecare om este autorul propriei sanatati sau boli”-Buddha

 3. acum muuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuulte milioane de ani , aceasta lume exista doar in intentia lui Dumnezeu de a o crea .De ce oamenii inteligenti ( care isi spun crestini ortodocsi) prefera sa creada aberatiile ateisto-materialiste ?
  Cauta din tot sufletul adevarul si cand o sa ti se descopere o sa te apuce rasu-plansu citind teoriile astea infantile despre creierul care isi da seama , si care vrea si care invata….

Comments are closed.