Lucruri ce-mi plac la Danemarca

Copenhanga planuieste „autostrazi” pentru biciclete


Copenhaga, unul dintre orasele cele mai prietenoase cu mersul pe doua roti, a inceput sa-si transforme reteaua extinsa de piste de biciclete in adevarate „autostrazi” pentru ciclisti, in incercarea de a convinge mai multi navetisti sa-si lase masinile acasa. Considerata una dintre cele doua „capitale ale bicicletelor” din Europa, alaturi de Amsterdam, Copenhaga are mai multe vehicule pe doua roti decat oameni, iar ciclismul este atat de practicat, incat pistele adesea devin congestionate, o artera principala fiind strabatuta de 36.000 de ciclisti pe zi.

Infiintarea autostrazilor pentru biciclete vine „la momentul potrivit”, spune purtatorul de cuvant al Federatiei de Ciclism din Danemarca, Frits Bredal, citat de AFP. „Strazile din Copenhaga sunt supraaglomerate cu oameni care vor sa se dea cu bicicleta indiferent de vreme”, continua el. „E un mijloc de transport folosit de toate clasele sociale; pana si politicienii o folosesc”. Strada care va gazdui prima asemenea autostrada este Noerrebrogade, pe care se inghesuie in fiecare zi 36.000 de biciclisti. Pistele vor fi largite cu circa patru metri de fiecare parte a drumului, care la randul sau va fi destinat doar atuobuzelor.

Obiectivul suprem este insa sporirea numarului de navetisti din suburbiile orasului danez de la 37% in prezent la peste 50% in 2015. Autostrazile velo vor fi prevazute cu puncte in care biciclistii isi vor putea umfla o roata, repara un lant sau bea o gura de apa, iar semafoarele sincronizate le vor oferi prioritate in fata masinilor cand vin din suburbii. Intre 2006 si 2010, Copenhaha a cheltuit 44 de milioane de dolari pe infrastructura pentru biciclete, iar alte 13 milioane sunt alocate pentru 2011. Primele doua autostrazi, care vor face legatura intre oras si suburbii si care vor masura 14 kilometri, urmeaza sa fie inaugurate la sfarsitul lui 2011, iar o a treia, de 19 kilometri, va intra in functiune in 2012.

sursa http://think.hotnews.ro/copenhanga-planuieste-%E2%80%9Eautostrazi%E2%80%9D-pentru-biciclete.html

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.