TEDx Bucuresti 2010 – toti speakerii si speech-urile lor disponibile online

A fost intr-adevar o zi memorabila, plina de emotii.
Au aparut pe net in sfarsit, toate clipurile. Va aduc aminte sloganul TED-ului “Idei ce merita raspandite”

Aici sunt toti oamenii ce-au vorbit. Ca sa ajungeti la clip, dati click pe V-ul acela ca o sageata, de langa numele lor.

http://www.tedxbucharest.com/2010/speakers/

Favoritele mele sunt astea doua:

  • Arnoud Raskin, creatorul unei scoli mobile pentru copiii fara adapost din diferite tari ale lumii. Cu studii in design industrial, apoi un master in Cultura si Dezvoltare, inspirat de munca pe strazile Columbiei, a gandit un proiect menit sa aduca scoala la copiii strazii, gandit ca un intrument de reabilitare pentru acestia. Raskin a abordat problema educatiei copiilor strazii dintr-o perspectiva creativa, adaptata la nevoile lor si diferita de abordarea clasica ce includea integrarea in institutii sau familii. Motivatia: daca ei nu merg la scoala, atunci scoala va veni la ei. Tabla telescopica pe roti poate fi desfasurata de catre educatori chiar pe strada, ajungand pana la 6 metri, in functie de nevoi. Pachetul educational include peste 250 de jocuri, de la alfabet, creatie, notiuni sanitare sau drepturile copilului. Obiectivul principal al scolii mobile este responsabilizarea copilului prin cresterea stimei si increderii in sine. 30 astfel de scoli sunt derulate in prezent de catre diferite organizatii pe strazi din orase ale Americii Latine, Asia, Africa si Europa.
  • Oana Pellea, actrita. A jucat pe scenele a trei continente, in patru limbi diferite: romana, engleza, franceza si italiana, obtinand premii internationale deopotriva pentru munca in teatru si pe platourile de filmare. Preda ca profesor de Tehnici teatrale. In 2008, filmul lui Alfonso Cuaron Children of Men, a fost nominalizat pentru trei premii Oscar. Aici, Oana Pellea face un rol de compozitie: Marisca, o tiganca descurcareata care turuie pe romaneste, desi nimeni nu o intelege. In iunie 2009, a publicat prima sa carte, Jurnal 2003-2009, scrisa initial fara intentia de publicare. Un best-seller, Jurnalul este o incursiune indiscreta in mintea si sufletul actritei. Citeste aici cel mai recent interviu acordat HotNews.ro de Oana Pellea.

Insa pentru toate MERITA sa va faceti timp. Oameni REMARCABILI!!!

  • Adrian Stoica, inginer, unul dintre cei mai prolifici cercetatori NASA in domeniul tehnologiilor avansate pentru sisteme autonome. In ultimii 13 ani, a derulat numeroase proiecte in cadrul Departamentului Jet Propulsion Laboratory (JPL – liderul mondial in explorarea spatiului cu sisteme robotice), unde conduce divizia Robotic Advanced Controls ca Senior Research Scientist. A fost distins cu premiul “Lew Allen” pentru Excelenta in Cercetare si premiul Academiei Romane de Stiinte pentru Tehnologia Informatiei. Este primul cercetator care a propus invatarea la roboti prin metoda de imitatie a invatatorului uman. Absolvent al Universitatii Tehnice Gh. Asachi din Iasi (1986) si doctorand al Victoria University, Melbourne, Australia (1996).
  • Raluca Ioana van Staden, inventatoarea senzorului care depisteaza existenta cancerului in corpul uman in mai putin de 6 minute, premiata la Salonul International de Inventii de la Geneva “Cea mai buna femeie inventator”. Citeste mai mult pe MedLive.ro.
  • Andrei Rosu, primul roman care a participat la maratonul Polului Nord. “Mi s-a parut intotdeauna o zona cu atractie maxima pentru mine, pentru ca inafara de conditiile vitrege pe care am vrut sa le experimentez, chiar am vrut sa stiu ce inseamna frig cu adevarat. (…) Am vrut sa fiu in varful planetei. Am vrut sa vad daca exista ursi polari, sa verific teoria incalzirii globale.” Citeste aici un interviu acordat TOTB.
  • Adrian Bejan, inginer specializat in termodinamica, autorul Teoriei Constructale, care se ocupa de “optimizarea defectelor”. “Pornind de la un element matricial si multiplicandu-l de n ori, se va obtine forma ideala, capabila sa dea randament maxim, cu un consum minim de energie” = teoria constructala. Mai mult pe Wikipedia, doar in limba engleza, deocamdata.
  • Magnus Scheving, dublu campion olimpic european la gimnastica si creatorul Lazy Town, un serial pentru copii din Islanda difuzat si in Romania ce are ca scop motivarea copiilor de a duce o viata sanatoasa. In urma experientei sportive, Scheving a inceput sa calatoreasca in jurul lumii predicand o viata sanatoasa, realizand in timp ca ca nu exista programe TV de sanatate pentru copii de la 3 la 6 ani, in contextul in care obezitatea juvenila devenea o problema internationala. O combinatie de actiune live, marionete si desene animate generate pe computer, serialul Lazy Town il are in centrul pe Sportacus, eroul care ii ajuta pe cei mici sa scape de tentatia vietii lenese cu care ii momeste Robbie Rotten, personajul negativ.
  • Nik Halik, multimilionar, investitor imobiliar si bursier, chitarist, trainer, strateg, antreprenor, astronaut, scafandru, alpinist, vanator de tornade si scriitor (The Thrillionaire). Traieste intr-o zi cat altii in zece, dintr-o sete de aventura si cunoastere de nestins, cu doze masive de adrenalina. A escaladat cei mai inalti munti, a facut scufundari la epava Titanicului, are certificat de astronaut. A fondat Money Masters Global si Financial Freedom Institute, institutii financiare in cadrul carora peste 200.000 de persoane au fost instruite in strategii financiare.
  • Eric Weiner, corespondent National Public Radio, fost jurnalist New York Times, autor al cartii Geography of Bliss: One Grump’s Search for the Happiest Places in the World (Geografia supremei fericiri: Un morocanos in cautarea celor mai fericite locuri din lume). De-a lungul carierei, a transmis reportaje din peste 30 de tari. De cele mai multe ori, reportajele sale sunt de o profunda tristete. In India, Irak sau Afganistan, Israel, Japonia, a acoperit toate subiectele posibile. In 1994, a castigat alaturi de alti jurnalisti premiul Peabody pentru o serie de anchete ce vizau industria tutunului. In Geography of Bliss, a incercat sa dea cateva raspunsuri, bazate pe experienta acumulata in zonele vizitate: Care sunt ingredientele unei vieti fericite? De ce unele regiuni sunt mai fericite decat altele? In ce fel ne modeleaza mediul incojurator? Pana si… de ce companiile aeriene nu sunt capabile sa serveasca o masa decenta?…
  • Mihai Panaitescu, designer auto. In 2007, ca student la Universitatea din Torino, a castigat un concurs de design auto organizat de Peugeot cu conceptul Flux. Prototipul a fost expus in acelasi an la Salonul Auto de la Frankfurt. Dupa ce a lucrat pentru companii ca Pininfarina sau Toyota, acum este design manager pentru Lotus. Absolvent al Liceului de Arte “Gheorghe Tatarascu” din Focsani, Mihai a studiat un an la Facultatea de Arte din Bucuresti, apoi a obtinut o bursa pentru design la Torino. Dupa 2007, Mihai a mai castigat un proiect Fiat, a obtinut locul I in Competitia Boston Design si a sustinut lucrarea de diploma pe subiectul BMW’s Chris Bangle.
  • Catalin Stefanescu, producatorul si prezentatorul emisiunii TV Garantat 100%, unul dintre cele mai longevive si apreciate programe in media. Superlative in cultura si nu numai, arta, politica sau alte subiecte de interes sunt dezbatute alaturi de invitati deosebiti. Emisiunea, beneficiara a numeroase premii de televiziune, a gazduit figuri celebre: Vanessa Redgrave, Sarah Brightman, Pascal Bruckner, Wally Olins, Andrei Serban, coregraful Mats Ek samd.
  • Roland Hermann, stomatologul din Medias care duce medicina in Lumea a Treia. A ales sa isi practice meseria in tari precum Brazilia, Nepal, Rwanda sau Ciad, unde comunitatile au nevoie de experienta sa. Dupa ce a absolvit facultatea, a strans suficienti bani pentru medicamente si instrumente si a decis sa plece in expeditii in aceste tari. Cum procedeaza: aduna informatii, alege un loc anume, isi face echipa, ia legatura cu oamenii din teren si pleaca. Ca sa economiseasca bani, pe care ulterior i-ar putea folosi pentru medicamente si pentru a putea traversa mai repede distantele dintre sate, si-a luat si licenta de pilot. Citeste aici un interviu acordat TOTB.
  • Radu Tatucu, student, intreprinzator, consultant business la Banca Mondiala. a plecat din Romania la 17 ani cu o bursa acordata de Fundatia Soros, a terminat liceul in Marea Britanie, a fost acceptat la Harvard, iari la 22 de ani a intrat intr-un program al Bancii Mondiale ca Junior Professional Associate. La 24 de ani, Radu Tatucu facea analize macro-economice pe regiunea Asiei de Sud-Est si promitea ca dupa terminarea studiilor are de gand sa se intoarca in Romania (interviu HotNews.ro).
  • Bassam Gemayel, gazda TEDxBucharest, cetatean al lumii. Se straduieste sa invete si sa transmita mai departe tot ce invata, este interesat de tot ce gadila mintea si uluieste sufletul, adora sa atinga si sa exploreze tot ce il inconjoara. “Ca sa muti muntii din loc, trebuie sa incepi cu o piatra.” Dupa ce aproape a renuntat la facultate pentru a deveni cioban, a absolvit ca inginer electronist si a obtinut o slujba la o companie de telecomunicatii libaneza. Dupa un an, alaturi de alti patru colegi, a parasit compania si a fondat propria firma de software. De atunci, Bassam a calatorit in toata lumea, dezvoltandu-si afacerea si propria persoana, intr-un stil de viata “nomad”, potrivit cu inclinatia sa naturala catre cunoasterea lumii. Dupa o vreme, a simtit nevoia sa se dedice unei misiuni mai solicitante, optand sa se opreasca pentru o perioada mai indelungata tocmai in Romania. Libanezul in varsta de 35 de ani se afla de doi ani aici: “Ultimii doi ani au fost ca doua decenii, ca si cum as fi avut doua vieti distincte: una inainte si una dupa misiunea mea in Romania.”

Bonus de final, aveti experimentul frumos facut de cei de la http://www.drumcafe.ro/

sursa text

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.