Diferente dintre coaching si consiliere [terapie (psiho-terapie), sau cum vreti s-o numiti]

Ii multumesc lui Victor Moş pentru ca in urma cu 7-8 ani m-a facut curios sa doresc sa aflu mai multe despre terapie. El acum munceste in domeniu pe langa Frankfurt.

Psiho-terapia, oricare ar fi terapeutul tau, psiholog, psihanalist, psihiatru, sau cum s-o mai numi ei, se deosebeste de coaching printr-o chestie esentiala.

Coachingul se concentreaza pe intrebarea “ce e de facut?” iar terapia se concentreaza pe “de ce?”. Coaching-ul transforma problemele in teluri. El se uita spre viitor, nu analizeaza trecutul! Cel mai important, coachii nu trateaza zapacelile clinice precum anxietatea, depresia, dependenta sau fobiile.

Cu cuvintele mele, terapia se ocupa cu piticii si fitzele ce le-avem ficare-n cap. Pentru cei ce ati rasfoit deja arhiva site-ului www.cata.petru.ro, mai demult am avut un articol aici, despre frica romanilor de psiholog si psiho-terapeut.

Sunt multe feluri de coachi: coach de cariera, de viata, de relatii interpersonale, de sex, de sanatate,  etc, mai cautati voi.

Coaching-ul este potrivit pentru o persoana orientata pe teluri care prefera sa-si asume responsabilitatea pentru actiunile ei si rezultatul lor. Clientii coachilor sunt capabili de a-si atinge scopurile, avand doar nevoie de indrumare.

Coaching-ul a devenit popular printre presedintii de companii care aveau nevoie de o indrumare externa pentru a-i motiva sa-si atinga telurile personale si profesionale. Corporatiile si managerii au folosit coachii pentru team buliding-uri, relatii management/angajati si dezvoltarea talentelor interne pentru promovare.

Un coach de relatii interpersonale munceste indeaproape cu tine pentru a schita un plan pentru a ajunge la relatiile ce le doresti. Un coach e alaturi de tine de-a lungul procesului pentru a te ghida, pentru a face planuri realizabile, a anula lucrurile ce te tin in loc si a te motiva sa inaintezi. Coachingul functioneaza pentru ca tu esti cel responsabil pentru actiunile tale. In coaching nu vei analiza trecutul, ci te vei uita inspre viitor pentru a vedea ce e de facut in continuare.

Cu un coach vei face urmatoarele chestii:

  • concepe un plan pas cu pas de actiune
  • concentra pe teluri viitoare, nu probleme din trecut
  • explora ce anume te tine in loc
  • te vei bucura de rezultate

Diferente generale dintre terapie si coaching:
[table id=1 /]
Articol original aici.

Editare ulterioara:
Ma completeaza tot specialistul Victor cu detalii amanuntite. M-a pus cucu sa imi dau cu parerea, am primit detalii sa-mi ajunga 🙂
In psihanaliza se cauta mai degraba motivul, sentimentul si  relatia
In terapia psihodinamica se cauta mai ales cele de sus , dar in aproape egala masura si ce este de facut.
In terapia cognitiv comportamentala (majoritatea terapeutilor romani) se cauta preponderent ce este de facut.
In terapia pur comportamentala (a iesit din moda) se cauta aroape exclusiv ce este de facut.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.