Tratamentul medical in tarile UE devine disponibil indiferent de nationalitatea pacientului

Sa dea Dumnezeu sanate si sa nu trebuiasca sa apelati.
Sunt convins ca o sa fie foarte simplu, si n-o sa ne lovim de birocratie 🙂

O directiva adoptata astazi de Parlamentul European intareste dreptul pacientilor de a avea acces la tratament medical pe cuprinsul intregii Uniuni Europene si de a li se rambursa o parte din costurile acestui tratament. Pacientii care calatoresc intr-o alta tara europeana se vor bucura de drepturi egale cu cetatenii acelei tari.

* Pacientii vor putea sa-si aleaga spitalul si vor avea dreptul sa se trateze in alta tara europeana fara obligatia unei autorizatii precedente sau a altor formalitati. Important este ca, la revenirea in tara de origine, pot solicita legal rambursarea costurilor terapiei. Aceasta directiva nu se refera doar la furnizorii de servicii medicale de stat, ci si la cei privati.

* Pacientilor le va fi rambursata o suma egala cu cea pe care ar primi-o pentru acelasi tip de serviciu medical in tara lor de origine.

* Retetele medicale emise intr-o tara UE vor fi recunoscute in tara de resedinta a pacientului si viceversa.

* Autoritatile nationale pot introduce un sistem de “autorizare prealabila” a tratamentului doar daca este vorba de spitalizare peste noapte sau de interventii extrem de costisitoare. Autoritatile din tara de provenienta a pacientului pot refuza autorizatia doar daca terapia solicitata este corespunzatoare si disponibila intr-un termen adecvat si in tara de origine, dar sunt obligate sa ofere explicatii ale acestei decizii.

* De obicei, pacientii vor fi nevoiti sa-si plateasca in avans tratamentul, pentru a-si recupera apoi banii prin rambursarea de la autoritatile publice autohtone.

* Noua directiva este utila in special celor care doresc sa acceseze interventii precum operatiile de cataracta sau de inlocuire a soldului.

* Guvernele tarilor europene au la dispozitie 30 de luni pentru a integra aceste masuri in legislatia nationala.

Multumesc HotNews.

2 thoughts on “Tratamentul medical in tarile UE devine disponibil indiferent de nationalitatea pacientului

  1. “Preventia este pe locul 1 in preocuparile specialistilor din intreaga lume, luand in considerare faptul ca ea costa de 10 ori mai putin decat tratamentul pentru o anumita afectiune. Prin aportul acestor suplimente naturale putem sa prevenim diverse probleme de sanatate. Medicamentul alopat nu il taiem de pe lista, insa acesta poate fi administrat numai pentru o perioada scurta de timp”, explica dr. Ovidiu Bojor.

    “PREVII LA TINERETE, SA AI SANATATE LA BATRANETE”
    SANATATEA ESTE UN PROCES SI NU O INTAMPLARE SAU EVENIMENT !!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.