Crezi ca sistemul romanesc de invatamant poate fi imbunatatit? Expune-ti acum ideile si pune umarul!

Pana pe 20 martie, contribuie si tu la imbunatatirea lui.
E vorba de o initiativa non-guvernamentala.
RestartEdu.ro
Detalii mai jos!

Pe Traian Bruma, CROS si Chris Worman, TechSoup, oameni implicati in gestionarea proiectului, ii cunosc de cateva luni. Ii felicit pentru ceea ce fac!

Multumesc Amalia Dobos de aducere aminte!

Restart în educaţie, sau cine duce şcoala la şcoală?

Cine duce şcoala la şcoală? Ne dorim o educaţie modernă, deschisă şi interesantă, de care copiii să se indrăgostească de la primul rând de abecedar, până la cea mai sofisticată teză de doctorat. Şi nu o vor găsi undeva “în afară”, ci aici, în România. Este nevoie de un restart în educaţie.

În rândurile ce urmează veţi găsi răspunsuri la următoarele întrebări:

Ce este acela un “restart în educaţie”?
Care sunt etapele sale?
Cum arată echipa Restart în educaţie?
Cum pot contribui la restart?

I. Ce este Restart în educaţie?

Restart în educaţie (www.restartedu.ro) este o platformă online care permite tuturor celor care cred că sistemul educaţional din România are nevoie de un restart să-i definească problemele, să vină cu idei care le pot rezolva şi să primească feed-back din partea comunităţii.  Ideile cele mai bune vor fi transformate în proiecte online care să producă o schimbare offline. Trei dintre ele vor primi o finanţare care să le facă durabile.

Dovadă că acest proces funcţionează stau câteva dintre cele mai populare platforme online din lume. Ushahidi (http://www.ushahidi.com/) mapează actele de violenţa şi zonele care au nevoie de ajutor umanitar, iar SeeClickFix (http://www.seeclickfix.com/) raportează problemele de infrastructură din comunitate. Ambele au reieşit în cei 5 ani de competiţii TechSoup, alături de alte 750 de idei de proiecte online pentru schimbare socială. România este însă prima ţară în care acest proces este localizat, pentru a răspunde mai bine problemelor specifice cu care se confruntă comunitatea.

Prima campanie construită în jurul acestui proces, Restart România, a avut ca temă lupta împotriva corupţiei şi lipsei de eficienţă din sistem şi s-a dovedit a fi un succes. Cu 144 de idei propuse, mai mult de 80 000 de vizitatori unici pe platformă, peste 2000 de comentarii, sute de apariţii în presă şi 7 platforme online gata de lansare, Restart România a demonstrat deja cât de mare este apetitul românilor pentru schimbare. Cele mai multe proiecte sunt grassroots, întărind unul dintre principiile care stau la baza competiţiei, acela că schimbarea se poate propaga pornind de la individ, nu neapărat de la o instituţie sau organizaţie. Ideile au variat de la propuneri simple, care să rezolve o problemă punctuala (ridicarea maşinilor abandonate de proprietari), pâna la proiecte complexe, care îşi propun să producă un impact considerabil asupra sistemului (platformă de inţiative legislative cetăţeneşti şi democraţie online). Le puteţi accesa pe toate în galeria de proiecte: http://restartromania.netsquared.org/projectsgallery

II. Care sunt etapele Restart în educaţie?

Evenimentul de lansare – Imaginarium 2012 (25-26 februarie)

Imaginarium 2012 este un eveniment gândit pentru a pregăti 70 dintre antreprenorii sociali de mâine pentru un restart în educaţie. Este 20% conferinţă, pentru că invitaţi speciali vor vorbi despre tendinţe şi idei curajoase în educaţie, despre aşteptările mediului de afaceri şi despre potenţialul tehnologiei. Este 30% neconferinţă, pentru că participanţii vor genera teme sau idei şi apoi se vor auto-organiza în funcţie de temele şi ideile care le plac. Este 50% atelier de creaţie, pentru că ideile generate vor lua o forma concretă, fiind înscrise la final pe platforma restartedu.ro.

Competiţia online (21 februarie –  20 martie)

Competiţia Restart în educaţie are ca punct central o platformă de interacţiune comunitară, care pariază pe capacitatea unei comunităţi de a-şi găsi singură soluţii la problemele cu care se confruntă şi pe puterea  internetului de a genera schimbare.

Pana pe 20 martie, studenţi, ONG-uri, cadre didactice, antreprenorii sociali, elevi, tineri profesionişti, sau pur şi simplu cetăţeni cu spirit antreprenorial, pot să vină cu soluţii la probleme legate de educaţie şi să le adauge pe platforma Restart în educaţie. Sunt căutate idei despre cum internetul şi aplicaţiile mobile pot ajuta învăţarea şi dezvoltarea oamenilor, fie direct, fie prin facilitarea accesului la experienţe offline, oameni şi resurse de învăţare.

Cu ajutorul feedback-ului venit de la comunitatea online, ideile evoluează organic până la stadiul de proiecte.  Atât comunitatea, cât şi un juriu de specialişti vor alege cele mai bune 7 dintre ele, care demonstrează că au cel mai mare potenţial de a restarta educaţia în România. Ele vor primi servicii de programare, web-design, consultanţă iar cele mai bune 3 vor primi 5000 dolari şi asistenţă pe o perioadă de 6 luni pentru a atinge masa critică de utilizatori şi pentru a deveni sustenabile.

Hackathonul Restart în educaţie (5 – 6 mai)

Implementarea celor 7 platforme care au ajuns în finală va culmina cu un eveniment special – Hackathonul Restart în educaţie (hackathonul este un maraton de hacking în care programatorii trebuie să construiască o platformă online funcţională într-o perioadă limitata de timp). Peste 50 de specialişti in educaţie şi IT, designeri, oameni de comunicare şi antreprenori vor petrece 48 de ore împreună, ajutându-i pe iniţiatorii proiectelor să le vadă implementate.

Gala Restart în educaţie (19 mai)

În acest punct, cele 7 platforme sunt deja funcţionale şi mai rămâne de stabilit care dintre ele vor primi granturi în valoare de minim 15 000 de dolari. Fiecare proiect este prezentat unui juriu de specialişti şi unui grup de potenţiali investitori, în cadrul Galei Restart în educaţie. Cele mai bune 3 dintre ele câştigă finanţare de 5000 de dolari şi sprijin din partea echipei de organizatori şi a partenerilor campaniei.

Community building (mai – decembrie)

Căştigătorii competiţiei Restart în educaie vor fi ajutaţi să-şi lanseze şi să îşi crescă ideile. Echipa de organizatori şi partenerii campaniei le vor oferi consultanţă timp de minim 6 luni (IT, comunicare, business, antreprenoriat online, legislatie, ONG) şi vor construi în jurul fiecărei idei o comunitate de sprijin formată din specialişti, sponsori, voluntari.

III. Care este Echipa Restart în educaţie?

Restart în educaţie (www.restartedu.ro), cel mai recent proiect TechSoup România, este  realizat in parteneriat cu CROS, cu ajutorul unui grant acordat de Romanian-American Foundation şi se bucură deopotrivă de sprijinul mediului academic, al companiilor IT&C, al comunităţilor de programatori şi al antreprenorilor online.

RomanianAmerican Foundation este succesorul şi continuatorul activităţii Romanian-American Enterprise Fund şi se estimează că patrimoniul său va atinge 150 de milioane de dolari în următorii ani. Crearea Romanian-American Foundation a fost posibilă datorită succesului repurtat de Romanian-American Enterprise Fund în cei peste 15 ani de prezenţă activă în România. Romanian-American Foundation îşi propune să conjuge optimismul şi spiritul antreprenorial american cu talentul şi inventivitatea românească pentru a crea o societate mai prosperă, mai democratică şi mai antreprenorială în România.

Condusă de o echipă locală, cu sediul în Bucureşti şi de un Consiliu de Administraţie internaţional, Romanian-American Foundation realizează investiţii sociale în trei arii programatice: antreprenoriat, educaţie şi dezvoltare comunitară.

TechSoup (http://techsoupglobal.org/) este cea mai mare întreprindere socială de donaţii tehnologice din lume. A luat naştere cu 25 de ani în urmă, pentru a sprijini sectorul non-profit prin intermediul IT-ului şi s-a dezvoltat rapid într-un  program uriaş de donaţii şi training-uri pentru ONG-uri. Scopul său este acela de a intermedia legătura dintre reprezentanţi ai comunităţii IT&C şi mari donatori de hardware şi software, de-o parte, şi beneficiari din sectorul non-profit, de cealaltă parte. Anul precedent, TechSoup a susţinut mai mult de 100.000 de ONG-uri din toată lumea cu donaţii şi servicii în valoare de aproximativ un milliard şi jumătate de dolari.

În România, TechSoup (www.techsoup.ro) activează din 2009, a investit deja în sectorul ONG peste 800 000 de dolari în donaţii şi a facilitat sute de ore de mentorship IT, cu sprijinul unor parteneri importanţi ca Cisco şi Microsoft. Campaniile şi evenimentele speciale TechSoup aduc împreună societatea civilă şi programatori din România, pentru a crea proiecte online inovatoare care rezolvă problemele comunităţii.

CROS este o organizaţie dedicată dedicată ONG-urilor studenţeşti, voluntarilor acestora şi inovaţiei în educaţie. În ultimii 3 ani CROS a dezvoltat un model alternativ de educaţie şi două facultăţi alternative –  HRemotion şi New Media School în care învaţă 116 studenti din 21 de organizaţii de tineret. În următorii 2 ani CROS va lansa prima universitate alternativă din România bazată pe autonomie în învăţare, voluntariat în organizaţii de tineret şi învăţare socială în comunităţi de practici.

Cum pot contribui la restart?

Daca tu şi/sau organizaţia ta vreţi să faceţi parte din Restart în educaţie, vă puteţi implica într-o multitudine de moduri:

□          Participând la competiţie: te aşteptăm la Imaginarium 2012 şi ţinem legătura pe siteul proiectului şi pe pagina de Facebook. Nu uita de termenul limită pentru înscrierea proiectului!

□          Contribuid la discuţie, pe site-ul dedicat campaniei; feed-back-ul dat de profesionisti este esential în cizelarea popunerilor şi dezvoltarea proiectelor înscrise în competiţie.

□          Ajutându-ne să ajungem la cât mai multi potenţiali restarteri; procesul este cu atât mai valoros, cu cât reuşeşte să strângă mai multe talente în jurul lui.

Dacă vrei să ne dai o mână de ajutor în promovarea campaniei, poţi folosi informaţiile de mai sus pentru a scoate la iveală potenţiali restarteri din randul prietenilor tăi şi ai organizaţiei tale. Iată şi câteva exemple de abordări, însă suntem foarte interesaţi să aflăm ideile tale despre cum am putea populariza Restart în educaţie.

□          Mail/newsletter cu informaţii despre Restart în educaţie, însoţite de îndemnul de a participa la campanie.

Ex:

Restart în Educaţie

Cine duce şcoala la şcoală? Ne dorim o educaţie modernă, deschisă şi interesantă, de care copiii să se indrăgostească de la primul rând de abecedar, până la cea mai sofisticată teză de doctorat. Şi nu o vor găsi undeva “în afară”, ci aici, în România.

Dar cine poate face asta? Pe scurt, oricine.

Dacă trăieşti cu picioarele pe pământ, dar ai capul plin de idei, atunci avem neapărat nevoie de tine. Tema e simplă – cum putem avea educaţia pe care ne-o dorim. Orice idee, orice proiect, mic sau mare, ambiţios sau ultra-pragmatic, este binevenit.

Ideile pot veni de oriunde şi nu obişnuiesc să stea în banca lor. Când sunt libere ele cresc, iar când sunt ajutate să se exprime ele pot schimba un sistem. De aceea Restart în educaţie este o platformă deschisă, democratică, unde oricine poate contribui, pentru a crea un alt fel de şcoală.

Mai multe informaţii despre Restart în educaţie…”

II. Facebook: anunţă-i pe prietenii tăi despre Restart în educaţie şi poarta badge-ul de restarter în educaţie. Iată link-urile de care ai nevoie:

●        pagina de FaceBook Restart în educație
●        badgeul de restarter în educație
□          Twitter: contribuie la discuţie pe Twitter folosind hashtag-ul #restartedu
□          Bannere online: descarcă de pe site materialele grafice ale campaniei şi arată-le tuturor că eşti restarter în educaţie!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.