Educatia copiilor incotro? Joarda e rupta din Rai cateodata! Sa luam aminte!

E un text de sute de ani, scris de unul din Sfintii Parinti.
Putin anti prezenta atitudine de 150% non violenta.
Dar de cand “modernintatea” a adus doar bine?
Oricum nu sunt eu in masura sa dau sfaturi despre educatia copiilor, deci va las in seama …

Luaţi aminte, voi , cu dinadinsul, la cele ce s-au zis, ca să daţi învăţătură copiilor voştri, din tînără vîrstă. Că zice înţeleptul : „Cela ce iubeşte pe fiul său, varga să nu o cruţă, ci îl pedepseşte pe el din tinereţe, ca , la bătrîneţile lui, să aibă odihnă.”
Că se zice , la întîia Carte a împăraţiilor aşa : „ A fost în Ierusalim un oarecare preot, anume Eli, smerit şi blînd, plăcut lui Dumnezeu, la tot lucrulul bun. Şi acesta avea doi fii şi văzîndu-i pe ei că umblă rău, nu-i certa, nici nu-i oprea, nici nu-i învăţa să se teamă de Dumnezeu, şi nu-i pedepsea cu toiagul, ci îi lăsa pe ei în voia lor, iar ei, în nebunie şi nepedepsire  fiind, făceau toate răutăţiile.
Deci, a zis Dumnezeu, lui Eli, tatăl lor : „ De vreme ce nu ai învăţat pe fii tăi, vor muri ei de sabie. Şi tu însuţi şi toată casa ta va pieri acum, pentru fiii tăi, pentru că nu i-ai înăţat pe ei să se teamă de Dumnezeu.” Că, măcar că a fost mulţi ani preot în Israil şi după plăcerea lui Dumnezeu a vieţuit, însă, de vreme ce de fiii săi, nu s-a îngrijit, pentru aceea, rău a pierit.
Auzit-aţi, oare, fraţilor, cum a făcaut Dumnezeu lui Eli în Legea Veche? Dar ce vom pătimi noi, cei ce sîntem în Legea Nouă, dacă nu vom învăţa pe fii noştri, spre bine ? Pentru aceasta şi Sfîntul Ioan Gura de Aur zice : „ Cel ce nu-şi  învaţă pe fii săi, să fie înţelepţi, acela, mai amar decît tîlharii, se va osîndi, că tîlharul omoară trupul, iar, acela, sufletul.” Însă, voi, fraţilor şi fiilor iubiţi, învăţaţi pe fii voştrii din tinereţe, la toată legea lui Dumnezeu şi la obiceiul cel bunca, primind frica Domnului, să nu vă întristeze pe voi la bătrîneţile voastre. Iar, de nu te-ar asculta fiii răi, apoi să nu cruţi varga ta.
Fraţilor, învăţaţi pe fiii voştri să se teamă şi să părăsească obiceiurile cele rele, ca să nu pieriţi rău. Şi voi, preoţii, învăţaţi pe fiii voştri, cei duhovniceşti, legîndu-i prin canoane. Că, dacă voi nu-i veţi lega aici, apoi, vă aşteaptăpe voi legăturile nedezlegate. Iar, pe copiii voştri să-i învăţaţi, pedepsindu-inu numai prin cuvînt, ci şi cu toiagul, ca. Acum, să nu pătimiţi ruşine de la oameni, pentru dînşii, iar în veacul ce va să fie, osîndă, dimpreună cu dînşii. Dar aceasta nu numai preoţilor se cade, ci şi tuturor creştinilor, ca adică să-şi înveţe pe fiii lor spre bine.

Poza.

One thought on “Educatia copiilor incotro? Joarda e rupta din Rai cateodata! Sa luam aminte!

  1. asa , asa , invata parintii sa-si bata copiii . E frumos din partea ta ?
    Sadicule.
    Norocul tau ca traiesti in Romania .
    In vestul civilizat , unde oamenii sunt civilizati , ai sta la racoare pentru astfel de idei fundamentaliste .
    Teroristule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.