Zilele trecute dau peste acest studiu pe net,
facut de Institutul de Cercetare Dezvoltare pentru Apicultura Bucuresti.
I-l dau unui prieten, Daniel, ce stiu ca e in domeniu, si-mi raspunde ce vedeti mai jos.
Cu ocazia asta vi-l recomand, sa cumparati miere de la el.
Il sunati si va intelegeti cum ajungeti in posesia ei.
Eu m-am plictisit pana mi-a explicat cate sortimente exista.
Nu e marketingul punctul lui forte, dar daca vreti sa cumparati marketing, luati de altundeva.
(la final aveti o poza graitoare, cu un borcan de miere cumparata de la el)
Daniel Popovici, Timisoara
0724.498.861
0720.311.420
AS: el nu stie ca i-am facut public raspunsul, si ca-l incurajez 🙂
Cunosc aceasta lista. Dateaza de mai mult de 1 an si jumate, dar situatia prin magazine nu cred ca e alta.
Ideea e ca salcamul da putin polen si polenul altor specii in miere poate ajunge foarte usor din faguri (albinele pun pe perioade scurte nectarul in celule cu pastura/polen cules in perioade precedente).
Deci mierea de salcam poate fi OK daca indeplineste toate celelalte standarde de calitate.
Problema e ca nu are ce cauta glucoza industriala in ea. Doar pe piata romaneasca isi permit sa-si bata joc astfel de consumator.
Cea mai nesimtita situatie e la proba nr. 10 – spectrul polinic fiind absent denota lipsa totala a mierii din acest produs.
Proba 9 pare cea mai buna, urmata de probele 8 si 9, dar nu dau cantitatea de erloza si raportul glucoza/ fructoza (fructoza sa depaseasca 50% din glucide), nici umiditatea – pentru a face un comentariu complet al calitatii.
In alta ordine de idei, atat eu cat si alti producatori dam clientilor consumatori directi ce avem mai bun. Daca am o miere mai proasta, eu nu o imbin cu alta buna (cum fac procesatorii), ci o dau albinelor sa o manance iarna sau – cel mai adesea – o dau la en-gross, adica procesatorilor, care n-o refuza, ci o ambaleaza si ajunge in final pe rafturi in super market-uri. Eu de asta recomand prietenilor sa cunoasca personal producatorul de la care cumpara miere, ca sa nu cumpere resturi si gunoaie.
Apropos de rafturi – Exista apicultori care produc doar pentru en-gross si dau albinelor in timpul culesului glucoza industriala scotand miere gata “inmultita” (cu stirea cumparatorilor, care apoi o dirijeaja DOAR PE PIATA INTERNA, ca la export nu indraznesc), dar am auzit in anii apicoli mai prosti (cum a fost 2010) despre ambalatori care combinau mierea buna cu astfel de glucoza ca sa o inmulteasca. Ideea e ca “procesatorii” romani ar putea detecta orice fals, dar nu vor sa o faca, ci se folosesc de fals, ba uneori il fac chiar ei. Situatia sta asemanator si in industria carnii sau a laptelui.
Iti doresc un sfarsit de spatamana cu pace!
Dani