Exista organizatii spre care poti sa-ti indrepti banii daca vrei sa faci fapte bune. (in curand o sa fac niste sugestii)
Dandu-i efectiv pe strada, in general se poate intampla si ce vezi in articolul de mai jos.
Indreptandu-i spre organizatii, parerea mea e ca sunt mai chibzuit folositi.
Articol via HotNews.ro in Adevarul.
Secretul cerşetorului milionar prins de poliţie cu plasa plină cu bani
Loredana Udrescu, Larisa Tătar; studente la jurnalistică
* Vineri 7 ian 2011
Click pe foto pentru galerii poze.
Este cunoscut cu porecla „Pisică” şi cerşeşte pe străzile Timişoarei. Spune că adună zilnic până la 150 de lei. Acum doi ani Poliţia Comunitară l-a prins cu o plasă plină de bancnote. În total, cerşetorul avea la el peste 35 de milioane de lei vechi. De 17 ori a fost amendat pentru cerşetorie!
Cerşetorul milionar de pe străzile Timişoarei a cumpărat o plasmă unui barman şi s-a relaxat la SPA
Click pe foto pentru galerii poze.
Numele lui este Ion Rădulescu şi secretul lui este respectul. Deşi cerşetor, a câştigat stima celor care îl cunosc. Pentru că face bani frumoşi îşi permite să ofere cadouri scumpe. Lui şi altora. De sărbători şi-a făcut cadou un concediu la SPA, în Banatul Montan. Unui barman i-a cumpărat o plasmă.
Dincolo de senzaţional
Dincolo de aceste extravaganţe pentru un cerşetor este povestea pe care o spune mâna întinsă a lui „Pisică”. Tânărul este cerşetor de când se ştie. Spune că nu a furat niciodată, iar personalitatea sa caldă îi face pe oameni să-i pună în palmă exagerat de mulţi bani.
„Filantropica” lui „Pisică”
O mână întinsă trebuie să spună o poveste, dacă este să credem filozofia celebră deja din filmul „Filantropica” a lui Nae Caranfil. Un cerşetor din Timişoara a demonstrat însă că altceva vinde mult mai bine decât o „biografie” falsă dar emoţionantă. Oamenii care îi dau pomană nu vor poveşti cu părinţi care l-au abandonat sau cu bătăi încasate pe stradă. Ceea ce-i face pe ei să-şi deschidă portofelele este o „marfă” rară în zilele noastre: respectul. Ion Rădulescu, zis şi „Pisică”, le oferă respect din plin, iar timişorenii plătesc gras pentru asta. Nu degeaba cerşetorul susţine că face din mila trecătorilor 12.000 de euro pe an.
Are o vârstă neclară
Timişorenii adevăraţi îl ştiu bine pe „Pisică”. De o vârstă incertă, mereu cu zâmbetul pe buze, acesta îşi face veacul pe teritoriile de tradiţie ale oamenilor străzii, cerşetorilor şi vânzătorilor de ţigări de contrabandă: Piaţa 700 şi Gara de Nord. Deşi spune că cerşetoria îi aduce un venit de invidiat, aspectul lui provoacă mila: bluze şi pantaloni vechi, care-i pun în valoare „meseria”. „Look”-ul lui Pisică face parte din planul general, care dă rezultate. Puţini rezistă să nu-i ofere mărunţiş, atunci când îi văd privirea rugătoare. Scenariul continuă cu buna creştere de care Pisică dă dovadă de fiecare dată când se adresează cuiva. Cine poate rezista bunelor maniere? Aşa că cerşetorul timişorean îşi primeşte recompensa.
Respectat de bişniţari
Cei care îl văd zilnic pe Pisică la „lucru” spun că bunul simţ este unul dintre secretele cerşetorului. Georgeta Ungureanu lucrează la un magazin de pâine din Piaţa 700 din Timişoara şi îl vede aproape zilnic pe Ion Rădulescu.
„Mie îmi e milă de el, mai ales că este şi credincios. El nu a cerşit odată, pur şi simplu ajută oamenii din parcare şi pe cei din piaţă. Cel care fură şi dă în cap, ăla nu e văzut. El chiar a ajutat zilele trecute să prindă un hoţ care a tâlhărit un om de 10 milioane în piaţă. Îmi pare rau de el, pentru că şi eu am crescut la orfelinat, dar pe mine la vârsta de 18 ani nu m-au aruncat în stradă ca pe el, ca pe un câine. Mi-a dat primăria casă şi un loc de muncă, dar pe el primarul nu îl bagă în seamă”, a povestit femeia.
Plasmă pentru barman
O întâmplare mai puţin obişnuită este dovada că „Pisică” o duce bine de pe urma respectului pe care îl inspiră trecătorilor. În vara anului trecut, un barman de la un restaurant din Gara de Nord a fost răsplătit de cerşetor cu … un televizor. „Într-o zi am ajuns să cumpăr un televizor, o plasmă, pentru barman. A dus-o acasă la el. Dacă nu îi făceam acest cadou, în noaptea următoare trebuia să dorm prin vagoanele părăsite din gară”, şi-a amintit Pisică. Barmanul, care a preferat să rămână în anonimat, confirmă povestea tânărului.
„Venea la mine în bar, să se uite la televizor, tot timpul se uita la ştiri, avea el un canal preferat, PRO TV, se uita mai ales la ştiri şi la fotbal. A cumpărat un televizor pentru bar, dar în semn de recunoştinţă mi l-a dat mie. El mă considera prietenul lui cel mai bun. Făcea cinste la toţi cunoscuţii şi nu suporta aurolacii si poliţiştii comunitari, în rest cu toata lumea se comporta frumos. Mie îmi cumpăra suc, ţigări si câteodată mâncare de la restaurant. Mai făcea bani şi in gară, în staţia de autobuz cand ieşea la cerşit. Mă mai ajuta şi pe mine: făcea curăţenie, mătura şi spăla vase. Îl chemam la mine să faca baie, dar îi spuneam în glumă şi el îmi zicea: «nu, că poate eşti bandit şi imi furi banii».
Ticsit de bani
Dacă îi câştigi încrederea, Pisică îşi deschide sufletul şi haina, unde vezi, ticsite în buzunare, teancuri de bani. „Câştig destul de bine de pe urma cerşitului, în jur de 130-150 de lei pe zi, nu am furat niciodată şi nici nu am să fur vreodată, pentru că mă vede Dumnezeu şi eu sunt un băiat credincios”, a mărturisit cerşetorul milionar.
Pisică a învăţat de unul singur secretele cerşetoriei eficiente. A crescut la orfelinat, în Banatul Montan, în Caransebeş. Când a sărbătorit majoratul a fost dat afară din orfelinat. La 18 ani, trebuia să se descurce singur. Aşa a ajuns pe străzile Timişoarei.
Prins de poliţişti cu 3.500 de lei
Pisică este un „prieten” al poliţiştilor comunitari care l-au luat la întrebări de 17 ori. „Cu ocazia controalelor periodice, tânărul a fost depistat de 17 ori. De nouă ori a fost îndrumat spre domiciliu, iar de opt ori a fost amendat cu 100 de lei pentru că apela la mila publicului, deşi nu are un handicap, fiind apt de muncă”, a spus purtătorul de cuvânt al Poliţiei Comunitare, Nicoleta Popa. În luna iulie 2008, cerşetorul a fost prins cu 3.500 de lei, 12 cartele de telefon mobli sigilate, două tichete de masă şi un telefon Nokia 7610.
Agenţii comunitari l-au depistat pe „Pisică” la un campionat de gimnastică, organizat la Sala Olimpia din Timişoara. Cerşetorul ajunsese la tribuna oficială. „În momentul în care a fost scos din sală de agenţi, acesta a încercat să ascundă sub haină o pungă din plastic. La verificarea corporală s-a constatat că avea asupra sa, în punga din plastic pe care încerca să o ascundă, nu mai puţin de 3.580 lei, 12 cartele reîncărcabile sigilate Orange PrePay, două tichete de masă, un telefon mobil marca Nokia 7610 cu încărcător şi căşti, precum şi un aparat de radio cu căşti”, arăta comunicatul Poliţiei Comunitare de la acea vreme. Pisică susţine că poliţiştii i-au furat banii şi că vroia „să-mi iau şi eu o garsonieră”.
Fanul numărul unu al lui Poli
Click pe foto pentru galerii poze.
Una dintre bucuriile vieţii lui Pisică este fotbalul. Tânărul nu lipseşte de la niciun meci al echipei. Intră cu bilet cumpărat la intrare ş se bucură de succesele echipei favorite nu în tribune, ci foarte aproape de teren. Fanii alb-violet care nu ratează meciurile Poli Timişoara îl cunosc bine pe Pisică. La fiecare gol al echipei cerşetorul dă turul stadionului cu un steag de două ori mai mare ca el, alb-violet, pe care-l flutură plin de bucurie. De multe ori, cei din tribune l-au aplaudat şi pe el, iar apariţia lui este semnul succesului echipei.
Plin de bani în buzunar
În perioada sărbătorilor de iarnă, „milionarul din Piaţa 700″ a fost la colindat prin blocurile din Timişoara. Aşa a ajuns să îl colinde şi pe fotbalistul Cosmin Contra. „Guriţă” şi mama lui i-au dat lui Pisică 20 de lei şi i-au oferit mâncare. După ce a strâns banii de pe urma colindatului, Pisică s-a dus să se relaxeze în Băile Herculane, Caraş-Severin. Acum, Pisică poate fi din nou văzut pe străzile Timişoarei.