Afacere frumoasa, o micro-fabrica de bere in Timisoara: Clinica de Bere

Am aflat placut surprins de la Alex G. ca urmeaza sa se inaugureze o micro-fabrica de bere in Timisoara.
Asteptand cuminte, iaca s-a deschis.

Pe gustate, imi place!
Felicitari pentru idee si pentru executie!
Livreaza in cateva birt-uri in oras, eu am baut-o la Nora.
Au magazin de unde poti sa cumperi pentru acasa.
Livreaza si la domiciliu.
La magazin mi s-a zis c-au investit peste 500 k euro in fabricuta.

Toate detaliile le gasiti la ei pe site: clinicadebere.ro
Au doua sortimente, click pe poza pentru marire.

Platin – Weissbier (preferata mea)

Gold – blonda

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

.

Felicitari celor 6 antreprenori fondatori!
Sa va mearga bine!

21 thoughts on “Afacere frumoasa, o micro-fabrica de bere in Timisoara: Clinica de Bere

  1. Revin cu o intrebare naiva: cine da in ziua de azi 14 lei pe o sticla de bere ?
    Citind cu atentie preturile, descoperim ca atat costa o sticla: 5 lei berea + 9 lei garantia = 14 lei !!! Poate eu sunt mai atent la asemenea detalii, om sarac fiind, dar ma gandesc ca pentru o petrecere modesta acasa cu prietenii numai berea ar necesita cateva milioane bune ca investitie.

    De ce sunt intotdeauna dezamagit de cei care scot un produs in tara aceasta ? Oare nimeni nu este in stare sa scoata ceva bun, calitativ, frumos si accesibil ?

    Ma duc acum sa beau un vin bun. Un vin mai ieftin decat sticla de bere prezentata aici. Culmea, vinul e produs pe alt continent si e mai ieftin. Ah, nu strambati din nas ca e numai 13 lei sticla, e super ok vinul cu pricina, e bun la gust si nu ma arde la stomac, ceea ce arata ca nu are chimicale in el 🙂

  2. Sticlele din care stiu sunt returnabile, deci cei 9 lei/sticla e defapt garantia, deci nu sunt pierduti.

    Din 2 motive costa atat de mult:
    1: ei folosesc ingrediente de calitate si nu se zgarcesc la cantitatile folosite pentru acelasi volum de bere finita. Plus ca nu au discount-urile la materia prima ce le au gigantii.
    2: trebuie sa-si scoata si ei investitia. 500k euro e totusi destul de mult.

    Detaliez putin punctul 1:
    – nici chiria si mana de lucru nu sunt la fel de ieftine ca in america latina
    – ingredientele (nu stiu daca doar in parte sau chiar toate) sunt importate din Germania, spun ei. Si anume in Romania nu gasesti malt de grau, doar de orzoaica. De ce? pentru ca gigantii produc doar pilsener-urile de care toti (ma refer aici la acei bautori de bere care au avut ocazia sa bea si beri adevarate) ne-am saturat care folosesc doar malt din orzoaica. Deci daca vrei sa faci o bere mai interesanta, mai speciala, mai buna, deosebita, mai iesita din comun, n-o sa gasesti ingrediente la noi in tara. Deocamdata. Cand va creste cererea (adica mai multe initiative similare Clinicii de Bere) vor aparea si producatori autohtoni de ingrediente pentru beri mai rafinate.

    Apoi, un pilsener de 2 lei e doar amar, sec si carbogazificat. Pe cand o bere de talie are si o paleta intreaga de arome, chestie pentru care dau inca 2-3 lei in plus.

    Am gustat ambele si am dat si altor mari bautori de bere sa guste si cu totii am fost foarte surprinsi de calitatea berii Terapia. Cata, o mica completare: Terapia Gold e un pilsener nefiltrat. Daca ar avea punct de desfacere in Cluj, nu as mai bea alt pilsener romanesc (cu Ursus si TImisoreana in frunte).

    Concluzie: pretul berii mi se pare pe deplin justificat; mi-e ciuda doar de garantia foarte mare pe sticle. Dar sunt sigur ca au un motiv bun pentru asta.

    Bravo baieti! Berea e extraordinara si isi merita banii. La mai mare si la mai multe tipuri de beri (stout, IPA, dubbel, etc)! si la mai multe puncte de desfacere prin tara.

  3. @ AlexG – iti inteleg motivatiile si le accept. Dar realitatea e ca eu, om de rand care ma duc cu autopasul pana la magazinul lor (ca sa economisesc 10 lei pe transport; da, pentru mine 10 lei inseamna painea pe o saptamana) sunt nevoit sa dau 14 lei pe o bere. Ca ii primesc inapoi peste 1 saptamana, nu ma incalzeste cu nimic.

    O saptamana ei folosesc banii mei, fara dobanda.
    O afacere bancara nedeclarata, ce frumos. Daca socotim 10.000 sticle, uite cum baietii scot 90.000 lei asa, la prima strigare pentru afacerea lor. Super nice. Nu mai spun ca sticlele nu i-au costat 9 lei bucata. Cu fiecare sticla sparta de cineva, ei sunt pe plus.

    Sunt observatii de bun simt zic eu. Din pacate, de gust nu o sa vorbesc decat daca cineva se indura sa imi doneze o sticla. Eu nu am sa dau 14 lei pe o bere. Asa cum ziceam mai sus, sangele Domnului e 13 lei si e adus din Argentina. Nu are rost sa spunem ca e si acel vin intr-o sticla de sticla (nu plastic).

  4. da, are dreptate darael… da’ si alexg are dreptate… amandoi aveti dreptate, si asta o spune unul care nu se da deloc in vant dupa bere.
    trebuie sa intelegem in primul rand ca fiecare isi adminstreaza cum crede de cuviinta propria afacere.
    produsul de care vorbim nu e musai sa fie destinat unei mase largi de consumatori – ci poate fi o clasa ceva mai exclusivista. daca merge asa, e ok. daca nu, patronii vor trebui sa ia masuri.
    un mercedes e mai scumb ca un ford. da’ si un ford e mai scump ca un logan. cu toate astea, fiecare brand isi are clientii lui. poate ca la 10 mertzane vandute se vand 100 de forduri si 1.000 de loganuri, insa cu toate astea toata lumea – producatori si cumparatori – este multumita.
    cred ca m-am intins cam mult cand de fapt ceea ce voiam sa zic poate fi spus in 3 cuvinte: e vorba de “economia de piata”.

  5. @ bix – mi-ai adus aminte de ceva ce uitasem: PROFIT. Uitasem ca si aceasta fabrica de bere e facuta numai pentru profit.

    Parerea mea de rau este acum cu mult mai mare.
    Mi-am dat seama ca si in acest caz Profitul e mai important decat pasiunea si bucuria de a face ceva bun, calitativ si apropiat omului care e vazut doar ca si “client-aducator-de-venit”.

  6. @darael
    pai economia de piata de care spuneam inseamna automat si profit.
    AFACERILE urmaresc intotdeauna PROFITUL.
    in general tot ce se produce si se vinde trebuie sa aduca un profit.
    e regula de aur a capitalismului. poate nu-ti place sa auzi asta, dar asta e.
    te-ai gandit vreodata sa ai propria afacere? cred ca nu.

  7. @ bix – propria afacere ?
    M-am gandit. Dar inainte de asta am vrut sa vindec oameni. Am reusit, doar ca am invatat mult prea tarziu ca lumea in care traim pune pret numai pe vanzari si cumparari, deci implicit pe langa a vindeca oameni trebuia sa stiu (sa fi invatat adica) sa ma vand pe mine….. vai ce naiv am fost crezand ca e suficient sa vindeci oameni.

    Rezultatul ?
    Acum traiesc pentru mine, iar pe cei care sunt bolnavi ii indemn sa se roage la Dumnezeu sau sa se trateze singuri; eu sunt ocupat sa fac bani si nu mai am timp si nici chef sa ii tratez pe ei. Nu e interesant cum eu ma ocup de facut bani sa traiesc in timp ce stiu sa tratez hepatite cronice si alte boli “simple” ? Dar nu conteaza ce stiu, conteaza cum (nu) ma vand.

    Asta asa, ca idee despre mine.
    Revenind la profit si afaceri, eu vreo 25 de ani m-am ocupat de oameni. Iti spun clar ca cei care pun profitul inaintea altor aspecte – bucuria de a face, pasiunea, dorinta de a realiza ceva – toti o sa aibe mari probleme atat in afacere cat si in viata personala. Iar in acest caz al fabricutei de bere profitul este clar urmarit, asa cum am si explicat mai sus cu sticlele inchiriate sau vandute (in caz de distrugere) la un pret exorbitant.

  8. @darael – in primul rand crede-ma ca am tot respectul pt medici, si in acelasi timp ii compatimesc pentru conditiile in care sunt nevoiti sa-si faca meseria in tara noastra.
    faptul ca abordam total diferit notiunea de afacere si de profit face parte din democratie – fiecare avem dreptul sa ne exprimam parerile si asta e un lucru bun.
    cum am mai spus, sunt banii lor, investitia lor, deciziile le apartin. produsul nu este un produs de masa, este unul mai exclusivist, daca nu imi convine nu am decat sa beau “hai noroc” la pet de 2 L.
    in ceea ce priveste necazurile in afaceri sau in viata personala, crede-ma ca treci mai usor peste ele cand ai bani.
    asta e lumea in care traim.
    ps: nu ma dau in vant dupa bere, nu stiu daca se justifica pretul, dar daca voi avea ocazia tot am sa beau una de curiozitate.
    o viata frumoasa la toata lumea!

  9. chiar daca e tarziu, vreau sa lamuresc un lucru: ce facem noi este in primul rand placere, bucurie si multa, multa pasiune. fara pasiune nu poti sa faci ce facem noi. business face industria de bere.
    navetele de lemn si sticlele speciale cu dop ceramic inscriptionate cu sigla noastra pe ele sint un mare “moft” al nostru. in varianta business se folosesc sticle nereturnabile in navete din plastic sau doze sau chiar sticle PET. noi incercam sa dam atentie oricarui detaliu legat de pasiunea noastra si de produs. nu facem rabat la nici o cheltuiala in plus cand vine vorba despre imbracamintea si sanatatea copilului nostru! asa actionam si noi in legatura cu produsul nostru. pentru ca noi l-am nascut, pentru ca-l respectam si-l iubim. de ce costa atata garantia? din doua motive: pentru ca o sticla ne costa pe noi 9 lei (tehnica de inscriptionare este una foarte speciala) si pentru ca daca nu am cere cel putin cat ne costa pe noi sticla, ar ajunge pe mana mamei soacre care pune bulionul in ele, iar naveta de lemn ar ajunge ghiveci de flori. acest lucru s-a intimplat in prima luna, cand increzatori fiind, am dat ambalajele pe incredere. nici 10 % nu s-a intors la noi. si chiar asa cu garantia corecta, se intorc doar 80 % din ambalaje la noi. pentru ca lumea o pune in vitrina, o face cadou la prieteni din afara localitatii… si pana la urma, asa cum a zis si Dorael, scopul fiecarei companii pe piata libera este sa reuseasca sa faca profit. Chiar daca profitul nu este pentru noi motorul afacerii, ca si om de afaceri trebuie sa ma raportez si la profit. pentru ca daca nu reusim sa lucram profitabil, nu vom rezista pe piata si atunci probabil ca comentariul tau va fi: uite, inca o afacere romaneasca care a durat numai trei zile….
    si uite, pentru ca respect medicii, iti fac o oferta speciala: hai la shopul nostru si vei primii naveta si sticlele gratuit, daca cumperi bere. sint foarte curios ce se va intimpla cu ambalajul. oare il vei returna sau va ajunge pe mana gospodinelor?

  10. @ Clinica de Bere – multumesc pentru precizari si pentru oferta irezistibila.

    Dar am sa refuz oferta. Sunt intr-o perioada a vietii mele in care am o “relatie” dificila cu berea. Incerc sa ma las de troscanit si in loc de o bere sa fac o tura de parc 🙂 Oricum, inca o data va multumesc.

  11. @Clinica – Multumesc ca mi-ai confirmat parerea despre voi si despre afacerea ce ati pornit-o. Felicitari.

    Mentionez ca o lada + 12 sticle sunt la mine :”> si cu prima ocazie sper sa reusesc sa fac un refil 🙂

    Maxim respect de la Cluj.
    Alex G.

  12. @Darael & Petru:
    cateva cuvinte despre rezistarea in fatza tentatilor.
    cand vrei sa realizezi ceva, e nevoie sa-ti controlezi comportamentul. nu stiu exact care e proiectul tau, insa ma gandesc ca este vorba de dat jos kilograme.
    eu personal nu cred in sacrificii si renuntari la tentatii ca si metoda. pentru ca sint urmate de frustrari. daca iti doresti ceva nu incerca sa fugi de acel lucru si nici sa nu te ascunzi de el. renuntarea la ceva ce iti face placere, iti reduce calitatea de viata. pe termen scurt te ajuta, insa pe termen lung te “castreaza”.
    drumul spre reusita este controlul tentatilor, nu eliminarea lor din schema. ok, poti sa inlocuiesti placerile si sa-ti induci ca nu-ti mai place berea sau friptura, ca acum iti place mai mult sa alergi si sa mananci fructe. trebuie insa sa si fie asa, altfel este doar o minciuna. si minciunile se razbuna. compensarea placerilor cu alte placeri este un mijloc probat si foarte eficient, ajuta fara doar si poate. opinea mea insa este sa incerci sa-ti controlezi consumul (in acest caz tentatile alimentare). poti sa bei bere si chiar si sa mananci ce vrei. si totusi sa slabesti. cheia este echilibrul si nu sacrificiul. iar slabitul este aritmetica pura. Petru iti va confirma acest lucru. idea este sa ajungi ca tu sa conrolezi tentatile si nu invers. berea nu este un dusman pe care trebuie sa-l invingi. ci un adjuvant bun, care chiar te va ajuta sa slabesti. trebuie insa sa-ti poti controla consumul de bere. controlul iti va aduce acel echilibru de care ai nevoie ca sa reusesti. tu ai voie orice. trebuie sa ti insa cont ca tot ceea ce consumi si ceea ce nu consumi sa fie intr-un echilibru. iata un banal exemplu: mie imi place berea. si imi place sa fac sport. prin urmare beau bere si fac sport. acesta este echilibrul meu. asa imi controlez viciul meu fara sa trebuiasca sa renunt la el. gaseste pentru fiecare tentatie pe care o ai un “antidot” care iti face placere. ma opresc aici ca incep sa ma repet…:-)

  13. @Clinica

    Bine puctat. Completez cu 2 vorbe – se suprapun intrucatva:

    1: nu UZUL strica, ci ABUZUL
    2: este usor sa fi extremist; adevarata valoare consta in gasirea echilibrului.

    @Clinica, imi place cum gandesti!

    Maxim respect!
    Alex G

  14. Salutare,
    Sincer 9 lei sticla pentru romani este mult,am luat cu 8 lei dintr-un hypermarket,o nefiltrata care a castigat in 2011, premiu pentru ce-a mai buna bere nefiltrata din lume,o bere nemteasca,se numeste Weihenstephaner.
    Sanatate.

  15. 1. orice afacere trebuie sa obtina un profit pt a plati utilitatiile, etc.
    2.este o bere foarte naturala si proaspata.
    3.ambalajele sunt sigur ca sunt de sticla verde sau maro iar daca nu ma insel sunt personalizata la o scara foarte mica tinand cont de marii indrustiasi. una este sa personalizezi 1000 sticle(care iti ocupa si spatiu semnificativ) si alta 1 000 000 000

Leave a Reply to Catalin Petru Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.