Hacker inseamna om de bine. Cum Mircea Badea a fost “suspendat”.

Aveti mai jos un exemplu in care niste baieti buni au demonstrat vulnerabilitatile unui sistem.
In cazul de fata site-ul CNA-ului romanesc.

Si da, termenul de hacker, a pornit de la ideea de a nu face rau. In timp presa l-a convertit. Gasiti voi mai multe info pe internet daca va intereseaza subiectul. Baieti buni vs. baieti rai.

Cum se propaga informatii false in presa online: cazul Arhi-Mircea Badea
Marţi, 15 februarie 2011

Doua publicatii centrale au preluat, marti dimineata, pe site-urile lor o informatie de pe blogul lui Cetin Ametcea (arhiblog.ro), cum ca un reprezentant al CNA l-ar fi instiintat prin e-mail pe acesta ca postul Antena 3 a fost amendat cu 20.000 de lei si obligat sa suspende timp de 90 de zile emisiunea “In gura presei”, realizata de Mircea Badea. Un articol pe aceasta tema publicat de Adevarul a fost preluat, la revista presei, de o agentie de presa si de site-ul unei televiziuni de stiri. Ulterior, povestea “suspendarii” emisiunii respective s-a dovedit a fi o farsa.

* CNA a decis, joia trecuta, sa amendeze postul Antena 3 cu 10.000 de lei pentru o editie a emisiunii “In gura presei”, realizata de Mircea Badea, in care, potrivit membrilor Consiliului, acesta i-a incalcat jurnalistului Mircea Marian dreptul la propria imagine. In aceeasi sedinta au fost discutate si alte reclamatii la adresa emisiunii lui Mircea Badea, inclusiv una primita de la bloggerul Cetin Ametcea. Aceasta nu a fost luata, insa, in considerare in decizia de amendare a postului Antena 3. Vezi detalii despre sedinta din 10 februarie a CNA.

Luni, bloggerul a postat o captura dupa un mesaj pe care l-ar fi primit din partea CNA, in care se arata: “in urma reclamatiei dumneavoastra, s-a luat decizia de amendare” a Antena 3 si ca “emisiunea In gura presei va fi suspendata pe o durata de 90 de zile datorita numeroaselor abateri de la legislatia audiovizualului”.

Cum s-a propagat falsa stire despre suspendarea emisiunii “In gura presei”:

* Fara a fi verificata, informatia a fost preluata marti dimineata, intre altele, de Adevarul, cu titlul “Emisiunea “In gura presei” ar putea fi suspendata de CNA” (Articolul avea sa fie modificat ulterior). Materialul a fost publicat si pe site-ul Click! si a fost preluat, la revista presei, de Agerpres si de Realitatea.net. “Informatiile” de pe Arhiblog.ro au fost preluate de mai multe bloguri – care aveau sa publice rectificari. Iar materialul Adevarul.ro a fost preluat de nenumarate agregatoare de stiri.
* Ulterior, autorul 2fingers isi asuma pe blog.rstcenter.com mesajul transmis lui Cetin Ametcea in numele unui angajat CNA, scriind ca a trimis e-mailul respectiv folosind un instrument de pe site-ul CNA, ce permite oricui sa trimita cunoscutilor mailuri cu deciziile Consiliului, folosind orice identitate isi doreste. In postarea respectiva, autorul spune ca este vorba despre “un experiment social” si “o idee mai veche”, aceea de “a altera sursa principala de informatie si de a face acea informatie sa devina virala datorita gradului de incredere pe care il are deja sursa in ochii publicului”. Vezi cum e descrisa metoda de a transmite e-mailuri cu deciziile CNA pe blog.rstcenter.com
* Intr-un update la articolul sau initial, Cetin Ametcea scrie ca “A fost o gluma facuta de cineva”. Intr-o alta postare, noteaza ca si el a fost pacalit de mesajul de la CNA.
* Membri ai Consiliului au dezmintit, de asemenea, ca mesajul ar fi fost transmis de un angajat CNA si au precizat ca iau in considerare eliminarea de pe site-ul CNA.ro a instrumentului de transmis materiale prin e-mail, folosit in aceasta farsa.
* Adevarul.ro a modificat, ulterior, materialul despre posibila “suspendare” a emisiunii lui Mircea Badea, titrand “Razbunarea unui blogger jignit de Mircea Badea: a “suspendat” emisiunea “In Gura Presei” invocand un document oficial”. Pana marti dupa-amiaza, articolul din Click si preluarile Agerpres.ro si Realitatea.net au ramas neschimbate, la fel cum raman si nenumaratele preluari ale agregatoarelor de stiri. Blog.rstcenter.com publica mai multe capturi ale unor materiale publicate pe aceasta tema, in versiunea lor initiala.

Multumesc HotNews.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Introdu numarul astfel incat suma sa fie corecta * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.